Nava-școală „Mircea” a plecat într-un nou marș internațional de instrucție

de Andreea CARAUA Miercuri, 26 Iunie 2024 247
La data de 26 iunie, chiar de Ziua Drapelului Național, nava-școală „Mircea”, cu 181 de persoane la bord, a plecat, pentru o perioadă de 43 de zile, spre Marea Mediteraneeană, în marșul anual de instrucție a cadeților Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
În noua sa expediție, velierul va parcurge un traseu de aproximativ 3.400 de mile marine și va acosta în porturile: Pireu (Grecia), Livorno (Italia), Toulon (Franța), Palermo (Italia) și Bodrum (Turcia).

Pe parcursul celor 43 de zile petrecute pe mare, 86 de studenți din anul al II-lea de la Academia Navală, precum și opt studenți străini de la academii partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia, vor transforma cunoștințele teoretice în abilități practice.

Căpitanul comandor Moraru Silviu Marius, noul comandant al navei-școală „Mircea”, a susținut că marșul este o responsabilitate foarte mare, atât pentru el, cât și pentru studenți și că va trebui să învețe să se plieze unul după celălalt.

„În cadrul marșului, parcurgem toate etapele care țin de partea aceasta de pregătire marinărească, ne organizăm pe ateliere, vom aborda și în funcție de planul de specialitate pe care îl au dumnealor pentru pregătire, ne adaptăm și venim cu temele noastre care țin efectiv de pregătire marinărească practică, la bord”, a declarat noul comandant al velierului.

Acesta a mai specificat și programul pe care îl vor urma studenții în călătorie. Astfel, deșteptarea va fi la ora 06:00, după care vor servi masa, vor face curățenie, după care vor începe să parcurgă planul de pregătire pe care îl au. Zilnic, studenții se vor bucura de două-trei ore de recuperare, în care vor efectua câteva activități mai prietenoase.
Cum a fost starea la bord, înainte de plecare

În ziua plecării, emoțiile au fost la ele acasă. După ce cu greu s-au desprins din brațele părinților și a prietenilor, tinerii studenți au încercat să își cufunde emoțiile în umor.

„Este prima noastră ieșire, suntem curioși să vedem cum se manifestă răul de mare”, a susținut unul dintre cadeții aflați la bord.

Pe lângă studenții români, în marșul de instruire au plecat și opt cadeți din cinci academii navale din țări partenere.
Potrivit locotenentului colonel Eric Keister, de la Academia Națională de Apărare din Letonia, cadeții de la ţara pe care o reprezintă au fost foarte entuziasmați înainte de plecare, deoarece, pentru aceștia, navigarea pe o navă istorică reprezintă o experiență unică.

„Deocamdată, studenții noștri par fericiți, dar asta pentru că încă nu au plecat din port, vom vedea ce spun peste câteva săptămâni. În mod obișnuit, cadeții noștri sunt foarte entuziasmați, deoarece această experiență nu o pot trăi acasă”, a spus locotenentul colonel Eric Keister.

Bricul „Mircea” urmează să se întoarcă în Portul Militar Constanța la data de 8 august, cu puțin timp înainte de Ziua Marinei. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei