Președintele ASF, Dan Radu Rușanu, reținut de DNA

de Cuget Liber Marţi, 25 Februarie 2014 78
De ce-l acuză procurorii DNA pe președintele ASF

Astăzi, Radu Dan Rușanu, președintele ASF, a fost reținut pentru 24 de ore, acesta urmând a fi prezentat la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus extinderea urmăririi penale cu privire  infracțiunile de favorizare a infractorului și influențare a declarațiilor față de Radu Dan Rușanu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Potrivit procurorilor, pentru perpetuarea situației de favorizare a SC CARPATICA ASIG SA și urmărind impunerea în cadrul consiliului ASF a anumitor persoane, dar și întărirea propriei puteri decizionale, Radu Dan Rușanu a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență de către Guvernul României, care să dea caracter normativ și obligatoriu intereselor sale personale și de grup. 
Astfel, potrivit probelor administrate până în prezent, a rezultat că suspectul Radu Dan Rușanu a întocmit, în fapt, proiectul ordonanței de urgență pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 93/2013,  privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară, precum și pentru modificarea Legii nr. 136/1995, privind asigurările și reasigurările în România și a avizat, în calitate de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, proiectul de lege care a fost ulterior adoptat în ședința de guvern din 16.10.2013 și publicat în Monitorul Oficial al României în 18.10.2013. Potrivit procurorilor, pentru atingerea intereselor personale, Radu Dan Rușanu, în complicitate cu inițiatorul de drept al proiectului de lege, s-a prevalat de angajamentele legislative și instituționale pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară și le-a asumat cu Fondul Monetar Internațional și cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru introducerea unor modificări în proiectul de ordonanță de urgență, care au constat în interpretarea subiectivă și părtinitoare privind cerințele legate de calificările profesionale minime pe care trebuiau să le aibă membrii Consiliului ASF. 
Astfel, cunoscând faptul că Daniel George Tudor, la acea dată vicepreședintele sectorului de supraveghere a asigurărilor, nu își echivalase studiile efectuate în afara țării, a impus și a obținut modificarea legislației, în sensul introducerii, ca și condiție, pentru a ocupa funcția de membru al Consiliului ASF, experiența profesională în domeniul financiar a instituțiilor de credit și/sau a instituțiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor. 
O altă prevedere a cărei reglementare a obținut-o în cadrul ședinței de guvern din 16.10.2013, a constituit-o concentrarea, sub autoritatea exclusivă a președintelui ASF, a deciziei de declanșare sau nu a unor controale la societățile de asigurări, inopinate, îngrădind astfel atribuțiile vicepreședinților sectoarelor supravegheate, care se presupune că aveau competențele să decidă oportunitatea instituirii unor astfel de controale. În acest mod, Radu Dan Rușanu a urmărit și a obținut, spun procurorii, foloase necuvenite prin încălcarea normelor de drept, aducând vătămări atât instituției Autorității de Supraveghere Financiară care, ca organism administrativ autonom de specialitate trebuie să funcționeze guvernat de principiul transparenței instituționale, cât și lui Tudor Daniel George. 


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei