Traficul și deținerea ilegală de arme, printre problemele Uniunii Europene. Care este situația la Marea Neagră?

de Andreea CARAUA Marţi, 18 Iunie 2024 150
Traficul de arme este un fenomen răspândit în întreaga lume, care pune în pericol siguranța publică a cetățenilor. Anul trecut, polițiștii Gărzii de Coastă au confiscat mii de pistoale la punctele de trecere a frontierei.

În Uniunea Europeană (UE), autoritățile încearcă de ani buni să combată traficul și deținerea ilegală de arme.
„Se estimează că în UE, în 2017, 35 de milioane de arme de foc ilicite erau deținute de civili (56 % din numărul total estimat de arme de foc). Potrivit acestor estimări, armele de foc ilicite depășesc ca număr armele de foc deținute în mod legal în 12 state membre ale UE”, se arată într-un comunicat transmis de Comisa Europeană către Parlamentul European, Consiliul, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regional, din anul 2020.
În ceea ce privește zona de sud-est a României, neregulile referitoare la deținerea și transportul de arme sunt comune.
În Dobrogea, anul trecut, polițiștii din cadrul Gărzii de Coastă au identificat șapte cazuri la regimul armelor și munițiilor, cinci dintre acestea fiind înregistrate la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Isaccea.
Astfel, aceștia au confiscat două pistoale Makarov, un pistol cu gaze KWC, 1520 de pistoale cu aer comprimat, 1200 pistoale Stalker.
Tot anul trecut, la nivelul județului Constanța, conform datelor oferite de Inspectoratul de Poliție Județean, Serviciul de Investigare a Infracționalității de Mediu, au fost depistate 33 de fapte în ceea ce privește nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Toate cazurile au fost soluționate, fiind indisponibilizate 55 de arme de foc și 622 de unități de muniție pentru arme letale și neletale.
Conform Legii 286/2009, articolul 342, alineatul întâi, deținerea, purtarea, confecționarea și orice operațiune privind circulația armelor letale, a munițiilor, mecanismelor sau dispozitivelor acestora sau funcționarea atelierelor de reparare a armelor letală, fără drept, se pedepsesc cu închisoarea între unu și cinci ani. De asemenea, deținerea sau purtarea fără drept de arme neletale, din categoria celor supuse autorizării, se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Cine poate procura legal arme

Persoanele care doresc să dețină, să poarte și să folosească arme letale sau neletale, sunt obligate să aibă un permis de port armă. Totuși, nu oricine are posibilitatea să facă rost de un asemenea document, doritorii fiind nevoiți să îndeplinească mai multe condiții. De exemplu, doar persoanele fizice cu cetățenie română pot solicita permis port armă.
În ceea ce privește apărarea și paza, pistoalele pot fi procurate doar de demnitari, magistrați, diplomați, militari și polițiști, dar doar pe perioada de activitate. Aceștia ar putea achiziționa arme și după pensionare, trecere în rezervă sau retragere.
Colecționarii pot procura atât arme letale de colecție, aflate în stare de funcționare, cât și arme de vânătoare.
Armele de tir pot fi achiziționate doar de sportivii și antrenorii de tir, de vânători și colecționarii de arme, însă vânătorii pot procura numai arme de tir din categoria celor lungi.
De precizat este că nu ajunge să ai un permis pentru a deține legal o armă letală. Pentru aceasta este nevoie de o autorizație de procurare, care este valabilă doar pentru o perioadă limitată.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Eveniment

Ultima oră

Titlurile zilei