Prof. Anca Dragomir: "Nu am fost atât de bine primită în propria mea școală cum am fost la Colegiul de Arte"

de Simona ANGHEL Vineri, 23 Septembrie 2022 8325
În comunitatea învățământului constănțean, numele prof. Anca Dragomir, titular al catedrei de geografie a Școlii gimnaziale nr. 29 „Mihai Viteazul”, „rezonează” după felul în care a interacționat cu fiecare cadru didactic sau nedidactic, fie că vorbim de colegi de cancelarie sau de birou la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, fie în calitate de inspector școlar de specialitatea geografie, fie de inspector școlar general adjunct. Un profesor considerat pe alocuri incomod, dar care, datorită capacităților sale profesionale, de la 1 septembrie 2022 a fost detașat să ocupe funcția de director al celui mai mare liceu vocațional din județul Constanța.


- După ce, anul trecut, detașarea în funcția de director v-a fost… refuzată la două unități de învățământ (școlile gimnaziale nr. 7 și 29), iată că ne revedem din postura de director al Colegiului Național de Arte „Regina Maria”. Cum s-a întâmplat?
- Cred că datorită perseverenței mele. Ideea directoratului la Colegiul de Arte durează de vreo doi ani. La un moment dat, doamna director m-a anunțat că dorește să renunțe din motive bine întemeiate și că își dorește ca managementul să fie preluat de cineva care poate să ducă mai departe lucrurile bune întâmplate în mandatul său împreună cu echipa managerială. Prima oară am refuzat categoric, pentru că știam ce înseamnă liceu vocațional. Ulterior, pentru că am avut mai mult timp să mă gândesc, mi s-a părut provocator și pe ultima sută de metri, văzând că nimeni nu reușește să ocupe acest post prin concurs și aflând că cele două doamne din echipa de conducere nu-și mai doresc să continue activitatea managerială, iar liceul rămâne în impas, mi-am depus acordul pentru funcția de director la Colegiul de Arte „Regina Maria”.
- Ținând cont că anul trecut ați ajuns până în instanță, cum v-a primit inspectorul general?
- Așa cum prevedea procedura, m-a primit la o întrevedere, am avut o discuție strict despre opțiunea mea de a fi director, deci am lăsat la o parte toate celelalte discuții și a fost de acord să mă numească.
M-a întrebat dacă voi face față, dar mai ales să ridic liceul, pentru că își dorește mai mult de la această unitate. Condiția a fost să fim o echipă managerială împreună și m-am bucurat că a acceptat și în funcția de director adjunct pe domnul Florian Stoica, fost inspector școlar pentru specialitatea arte.

- Se presupune că nici înghesuială mare nu a fost pentru acest post…
- Din câte știu, mai erau doritori pentru acest post. Este un liceu foarte greu, dar este și tentant să fii directorul acestei instituții de învățământ, considerată una dintre cele mai mari din țară, pentru că aici sunt toate cele patru secții de vocațional, în timp ce în alte licee există doar una-două, maximum trei.
Aici sunt două lumi: lumea culturii generale și lumea artistică. Și ca să înțeleg foarte bine cum funcționează lumea artistică aveam nevoie de un om care să provină din această lume.
Aveam în spate experiența organizării admiterii la liceele vocaționale, nu eram în necunoștință de cauză, știam cum decurg lucrurile.

- Care a fost primul impact cu lumea unui colegiu vocațional?
- Este o instituție cât patru școli. Gestionăm 165 de oameni. De fapt, avem vreo 190 de posturi și în niciun an nu s-a reușit acoperirea tuturor catedrelor mai ales cu profesori de specialitate, care să vină titulari sau suplinitori, și apelăm în continuare la colaboratori, pensionari, din teatru. Planurile cadru sunt total diferite de planurile cadru obișnuite, disciplinele de specialitate fiind mult mai multe. Avem peste 90 de spații. Am primit o adresă de la IPJ să ne ocupăm de securitatea acestor spații, dar eu aș avea nevoie de fonduri de patru ori mai mari decât o școală normală. Cei mai mulți bani noi îi cheltuim pe salarii. Avem nevoie stringentă de instrumente. Între cele 30 de piane de care dispunem, unele sunt vechi de prin 1800. Un pian costă între 6.000 și 11.000 euro. În acest moment nu am buget pentru așa ceva, fiind mijloc fix. Dacă merg să cer la Primărie 20.000 euro pentru piane, credeți că-mi dă cineva? De aceea spun că este greu. Avem nevoie de un acordeon, dar în acest moment nu mai există această meserie, pentru că nu mai au unde să se formeze în România. Așa că, singuri, profesorii își repară instrumentele. Acum căutăm încă patru copii pentru a completa clasa a V-a de coregrafie. Pentru că aici nu e de ajuns să ai talent, voință și dorință, mai trebuie să fii și genetic dotat. Avem nevoie de un contrabas mai mic, pentru cei de gimnaziu. Nu mai vorbesc de faptul că liceul nu a mai beneficiat de o renovare de zeci de ani.
Elevi nu sunt foarte mulți – 1.065, clasele fiind puțin mai mici decât cele de învățământ teoretic, după noua Lege 24 a educației, doar că nevoile lor sunt mult mai mari.
E clar că toți copiii care vin aici pun pe primul loc arta și îi interesează în mod expres specialitatea. Ei vin să studieze instrument, canto, arte plastice, arta actorului… tot ce avem noi aici. Dar cultura generală ne asigură finalitatea, în sensul că ei susțin un Bacalaureat la cultură generală. Și atunci noi trebuie să împăcăm foarte bine cele două aspecte. În prima zi când am venit aici, mi-a fost foarte teamă de orar. Și aveam să aflu că orarul începe să fie făcut de prin luna iunie și de aceea cei care vin să suplinească ore cumva vin și se grevează pe orarul deja construit. Eventual, dacă mai au ore se duc și spun că deja au orarul făcut la Arte. Sunt așezate mai întâi disciplinele de cultură generală, după care se face orarul pe specialitate. La unele specialități se studiază pe grupe, dar la altele studiază individual.
Și eu am venit cu niște idei pe care mi-aș fi dorit să le aplic, dar mi-am dat seama că nu merge și trebuie să închid ochii pentru că este un cu totul alt specific.

- Dar în cancelarie, cum v-au primit cei 165 de noi colegi?
- În primul rând vreau să mulțumesc doamnelor directoare Carmen Chilea și Sorina Eftimi, care m-au ajutat să preiau treptat această funcție. Am scos agenda și am început să întreb și să scriu. Mi-au lăsat o bază de date foarte bine pusă la punct cu tot ceea ce au lucrat dumnealor. În plus, doamna Carmen Chilea mă sprijină la orice neclaritate.
Fiind 165 de cadre, nu ne-am putut vedea toți într-o singură întâlnire, așa încât am stabilit, de comun acord, să ne întâlnim pe catedre și comisii, mai restrâns că-i mai bine. Recunosc că îi cunoșteam pe o bună parte dintre colegii de la cultură generală, dar și pe cei de la specialități.
Nu m-a iubit toată lumea de la început și am convingerea că s-au exprimat și public anumite persoane cu referire la venirea mea aici, pe fondul unui conflict mai vechi, dintre conducerea de la acea vreme și cadrele didactice, părinți, pe care am fost nevoită să-l gestionez în cadrul Colegiului de Arte, din calitatea de inspector școlar general adjunct.
Dar pot să spun cu maximă sinceritate că nu am fost atât de bine primită în propria mea școală cum am fost primită aici, la Colegiul de Arte. Și nu mă feresc să o spun și o voi spune tot timpul. Voi sta aici cât vor avea nevoie de mine, deoarece au fost mult mai deschiși decât colegii mei de la Școala nr. 29, pentru care nu a contat absolut deloc experiența mea ca inspector școlar general adjunct. Fără falsă modestie, totuși să ai un coleg care a trecut prin niște funcții și a vizitat toate școlile și a trecut prin toate etapele manageriale, a gestionat sesizări care mai de care… să nu dorești să te folosești de el într-o comisie?
- Intenționați să participați la un viitor concurs de directori?
- Acum dacă am acceptat provocarea aceasta, da!

Taguri

Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Cici
23 septembrie 2022
articol

coincidență stranie....vine un director, pleacă un director adjunct...Poate, totusi, la concurs, alege cineva să ocupe postul fără....detasare în interesul învățământului.....

toteu
23 septembrie 2022
Concurs directori

plătea bilet dacă ar fi fost următorul spectacol: A.D.I. vs C.D.S. ....A promis că merge la concurs dar s.a speriat și el...

Director
23 septembrie 2022
Prostii in functii

La cat rahat a mancat in functiile ISJ, cu siguranta colegii ar fi trebuit sa-i daruiasca dnei Dragomir niste hartie igienica sa-i ajunga mult timp sa se stearga la gura. stie bine ca e pe lista de cadre incapabile si prostul pana nu e fudul nu e prost destul.

ISJ
23 septembrie 2022
Echipa

Ce pacat ca dna director Anca Dragomir (geografie) nu l-a preferat pe dl Petrica Miu (istorie), director adjunct, ar fi facut echipa buna sa "cante" la tambal impreuna. Ce vremuri! Era in impas liceul daca nu venea dna Dragomir? De ce? Nu mai gaseau elevii clapele pianului cand sa obtina premii la festivaluri? Jalnic!

Gabi
23 septembrie 2022
"Dacă merg să cer la Primărie 20.000 euro pentru piane, credeți că-mi dă cineva?"

Primaria nu v-ar putea da acesti mii de euro, dar v-ar putea ajuta Miu Petrica pentru ca si dvs l-ati ajutat candva sa demita un director incomod, iar pentru orgoliul ranit, acest Miu a cerut in proces 40.000 euro, pe care i-ati putea imparti. Imaginati-va, dna Dragomir cate acordeoane, contrabasuri, pianine, etc. ati putea cumpara. Ia interesati-va, ce-a facut orgoliosul fost "general"? a castigat sau a pierdut?

Gogu
23 septembrie 2022
Articol publicitar

Simono, acuma, inainte de pensie, te-ai reprofilat pe articole publicitare? Mai bine ai fi intrebat-o pe distincta doamna daca a primit functia de la Sorin Mihai in schimbul retragerii unei plangeri penale impotriva acestuia!!

Noemi
23 septembrie 2022
Nedumerire

Nu mai inteleg nimic, in urma nu cu mult timp, il critica dur pe seful ISJ pe fb si acum zice "ca au fost de acord". Voi ce intelegeti din toată treaba asta?

Popescu
23 septembrie 2022
Moralitate

Doamna Dragomir, scoala de care vorbiti nu este a dumneavoastra , probabil, colegii stiu ce caracter aveti! Sunteti un om conflictual, al interesului. La Scoala 40 ati tinut-o numai intr-un scandal cu directoarea Lucica Ene!La ISJ v-ati combinat cu insp general Popescu distrugand doua familii,calcati pe cadavre pentru a obtine ce doriti!

Director
23 septembrie 2022
Impostura

Abtineti-va de la a da interviuri, dna Dragomir pentru ca nu faceti altceva decat sa readuceti in prim plan impostura, dusmania si caracterul execrabil afisat in ISJ, alaturi de Miu Petrica cu care ati incalcat regulile de bun simt: ati facut plangeri penale impotriva unor directori in functie, le-ati denigrat reputatia, totul pentru a castiga bani murdari. RUSINE! Bine s-a scris aici ca v-ar trebui niste hartie igienica sa va stergeti gura de rahatul pe care l-ati mancat in echipa cu Miu Petrica.

Xenofon
23 septembrie 2022
Rugaminte

Stimata Doamna Carmen Mocanu, redactor sef al CL, va rog sa aveti in atentie "prestatia" jurnalistica a autoarei acestei articol care, cu de la sine putere, a impartit subiectiv, partinitor si nedrept, lumea invatamantului constantean, in Buni si Rai. Astfel, acest articol "face imagine" absolut pozitiva unui personaj controversat al carui limbaj folosit de multe ori pe retele contravine statului de manager al unui Liceu de ARTE! Ptr doamna autoare un astfel de subiect este mai important decat problemele grave de coruptie de la nivelul ISJ: respingerea acordului de recunoastere a D-nei Cabrancea, incheierea unui astfel de acord a D-lui Faliboga coleg, amic, fost subordonat de incredere al micului boss ISJ!!

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Alte știri din sectiunea Interviu

Ultima oră

Titlurile zilei