Ciolacu cere controale în azile: „Este inadmisibil să se întâmple astfel de atrocități”

de Madalina PETRESCU Miercuri, 05 Iulie 2023 184
Premierul Marcel Ciolacu a cerut controale în toate centrele de îngrijire din România finanțate din bani publici, după ce autoritățile au descoperit peste 100 de bătrâni abuzați în cămine de lângă București, de cei care trebuiau să îi îngrijească.

„Este scandalos ca niște indivizi lipsiți de suflet și de repere morale să profite de situația dificilă a unor persoane vulnerabile”, a scris Ciolacu miercuri, pe Facebook.

El spune că a avut discuții cu doi miniştri şi se impune un control al statului român la toate căminele de bătrâni, „să vedem dacă este un caz izolat sau este ceva mai de amploare”.

„Sunt revoltat de ororile la care au fost supuși bătrânii internați în centrele rezidențiale de îngrijire și asistență socială care, acum, fac obiectul unei anchete a DIICOT! Este inadmisibil ca, în România zilelor noastre, să se întâmple astfel de atrocități față de oameni lipsiți de apărare!

Este scandalos ca niște indivizi lipsiți de suflet și de repere morale să profite de situația dificilă a unor persoane vulnerabile, pentru a deturna în beneficiul propriu fondurile alocate din bugetul de stat!

În această dimineață, am cerut tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu- ANPC, ANSVSA, ANPIS, ANPDPD, DSP- să declanșeze urgent o acțiune națională de #control în toate centrele de îngrijire și asistență din România, finanțate din bani publici. Le cer totodată celor care au obligația de a verifica respectarea condițiilor legale să sancționeze cu severitate maximă orice abatere care pune în pericol viața și sănătatea persoanelor vulnerabile din aceste centre! Voi urmări cu atenție desfășurarea acestor acțiuni”, a scris Ciolacu pe Facebook.

DIICOT a anunţat, miercuri dimineaţă, că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, după percheziţiile la centrele pentru persoane vulnerabile. 31 de percheziţii au fost făcute, în cursul zilei de marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş. În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante. Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.



Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei