Curtea Constituțională respinge sesizarea PDL pe tema învestirii Guvernului Ponta III

de Cuget Liber Sâmbătă, 08 Martie 2014 71
Curtea Constituțională, întrunită sâmbătă, a decis că învestirea Guvernului Ponta III a respectat rigorile Legii fundamentale, respingând sesizarea PDL pe această temă.
În mod formal, PDL contestă doar constituționalitatea hotărârii Parlamentului prin care a fost realizată remanierea guvernamentală. De altfel, o sesizare adresată Curții Constituționale care să aibă efect juridic asupra poziției de premier a lui Victor Ponta, dar și asupra Guvernului în ansamblu, ar fi putut fi realizată doar de președintele Traian Băsescu ori șefii camerelor Parlamentului, în cazul unui conflict juridic de natură constituțională.
Sesizarea PDL privește, însă, neconstituționalitatea modificărilor aduse în Parlament în componența Guvernului, și nu mandatul premierului Victor Ponta. Democrat-liberalii și-au axat argumentele pe faptul că Guvernul ar fi operat modificări asupra programului de guvernare fără ca acesta să fie validat de Parlament.
Astfel, PDL reclamă că acordul politic și acordul de guvernare încheiat între USD și UDMR aduc modificări programului de guvernare, iar documentul nu a fost înaintat pentru a obține girul Parlamentului. Cu toate acestea, USD nu are în prezent vreo calitate juridică și, implicit, acordurile semnate cu UDMR nu au o valoare juridică, ci una politică.
În viziunea PDL, schimbarea programului de guvernare poate fi făcută fie printr-o redesemnare de premier, fie printr-o angajare a răspunderii în Parlament asupra unui program, "inclusiv de guvernare".
"În situația în care s-ar dori modificarea sau completarea Programului de guvernare, în Constituție sunt prevăzute două căi procedurale. Astfel, o primă cale presupune desfășurarea procedurii constituționale prevăzută la art.103 din Constituție, prim-ministrul trebuind să își dea demisia. Ca urmare, modificarea sau completarea unui program de guvernare se poate face numai în condițiile acceptării de către Parlament a unui nou program al Guvernului. În alte cuvinte, programul de guvernare nu poate fi modificat sau completat, decât prin aprobarea unui alt program de guvernare. O a doua cale este cea referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra unui program, inclusiv de guvernare, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege, în condițiile art.114 din Constituție", se arată în sesizarea PDL adresată CC.
De asemenea, democrat-liberalii afirmă că soluția aleasă de majoritatea parlamentară, de a introduce în hotărârea Parlamentului precizarea că noul Cabinet își "asumă" programul de guvernare din 2012 și angajamentele USL, încalcă prevederile Constituției.
"În situația de față, nu a fost utilizată niciuna dintre cele două căi procedurale, și ca urmare, completarea programului de guvernare acceptat în anul 2012 de către Parlament este neconstituțională, fiind astfel încălcate atât prevederile art.103 din Constituție, cât și cele din art.114 din Legea Fundamentală", se arată în sesizarea PDL.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei