Sancțiuni mai dure pentru scandalagiii din Parlament. Ce riscă aleșii

de Madalina PETRESCU Marţi, 27 Iunie 2023 213
Aleșii au modificat Regulamentul activităților comune Cameră-Senat pentru a putea impune sancțiuni mai dure pentru parlamentarii care fac scandal la ședințele din legislativ, acum fiind aceleași reguli la toate forurile.

Decizia, luată cu 264 de voturi „pentru“, 36 „împotrivă“ și 61 de abțineri, vine după ce situația a escaladat la ultima ședință de plen comun, când senatoarea Diana Șoșoacă a mers la prezidiu, a rupt foi ale președinților de prezidiu și a avut un limbaj necorespunzător.

De altfel, senatoarea Șoșoacă a avut un discurs și față de noile modificări:

„Tot ce faceți e neconstituțional. Tot acționați pe repede-nainte. Ați instituit o cenzură, o dictatură“.

De altfel, aceasta s-a autovictimizat că e interzisă la televiziuni și a vorbit de acțiune concertată a tuturor forțelor parlamentare contra sa. Și-a exprimat opoziția față de modificări și președintele AUR, George Simion: „Se pune pumnul în gură Opoziției“, a punctat liderul AUR care a caracterizat măsura drept „nedemocratică“.

Prin modificările votate marți, la ședințele comune ale celor două Camere nu vor mai fi acceptate utilizarea violenței fizice împotriva unui senator, deputat sau alt demnitar (astfel sunt prinși și eventualii invitați la reuniunile legislativului), utilizarea violenței verbale „constând în țipete, injurii, amenințări, invective, calomnie la adresa unui deputat, senator sau alt demnitar“ ori desfășurarea unui banner, scrie Adevărul.ro

De asemenea, nu este permis ca un ales să folosească o cartelă de vot a altui coleg de Parlament, precum nici transmiterea în direct sau înregistrarea ședințelor cu mijloace electronice. Președintele de ședință va putea nu doar să oprească lucrările, ci să ceară și evacuarea scandalagiilor din sală.

Cele mai dure „pedepse“

Una din cele mai dure sancțiuni este diminuarea indemnizației cu până la 50% pe o durată de maximum 6 luni, dacă are loc încălcarea unora din situațiile prezentat anterior, de la folosirea altei cartele de vot la utilizarea violenței fizice sau a celei verbale.

O altă sancțiune este reducerea duratei luării de cuvânt la maximum 10 secunde pe intervenție pentru o perioadă de până la 3 luni în cadrul ședințelor comune ale celor două Camere. De asemenea, ar putea avea loc retragerea și punerea la dispoziția secretarului general al Camerei sau Senatului, pe o perioadă de până la 6 luni, a personalului angajat la grupul parlamentar, dar și a autoturismelor.

Practic, prin adoptarea acestor modificări, dedicate activităților comune ale celor două foruri, sunt instituite sancțiuni mai dure atât la lucrările Camerei Deputaților, ale Senatului, dar și la acțiunile comune.


Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Politică-Administrație

Ultima oră

Titlurile zilei