Boala care distruge viața fumătorilor

de Andreea NĂSTASE Miercuri, 16 Septembrie 2015 297
Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) reprezintă o afecțiune cronică pulmonară care afectează în special fumătorii sau persoanele expuse la noxe respiratorii: gaze, praf, pulberi, poluare atmosferică sau domiciliară.
O barieră majoră de identificare precoce a bolii o constituie faptul că pacienții nu recunosc primele simptome sau le subestimează, considerându-le consecința fumatului sau a îmbătrânirii. Acestea sunt reprezentate de dispnee de efort, tuse cronică, de obicei productivă, wheezing (șuierătură).
Un diagnostic precoce permite instituirea unui tratament care influențează evoluția naturală a bolii. Fără tratament, boala este progresivă, ireversibilă și invalidantă în stadiile severe și foarte severe.
"Spirometria (măsurarea funcției respiratorii) reprezintă pasul cel mai simplu, dar și cel mai important pentru confirmarea diagnosticului care este suspicionat în urma unei anamneze corecte și complete. Aceasta include istoricul fumatului, ocupația, simptomele zilnice (dispnee, tuse, expectorație), limitarea toleranței la efort.
În ciuda progreselor realizate în dezvoltarea diverselor terapii, studiile arată că acestea nu conduc la vindecarea bolii, ci doar la influențarea evoluției. De aceea, este importantă prevenția afecțiunii prin întreruperea expunerii la factorii la risc", a explicat dr. Elena Danteș, medic primar pneumolog, Clinica Embrio.
Factori de risc: fumatul și poluarea
Factorii responsabili de apariția bronhopneumopatiei cronice obstructive sunt multipli, aceștia variind de la fumat activ sau pasiv până la poluare, respectiv poluare casnică și industrială.
În ceea ce privește simptomele, acestea variază de la tuse până la gâfâială și insuficiență respiratorie. Ceea ce trebuie menționat însă e faptul că semnele acestei boli sunt destul de ascunse, iar pacienții nu le pot recunoaște chiar de la început.
Ce ar trebui să știe pacientul diag-nosticat cu BPOC: l întreruperea fuma-tului reprezintă cea mai eficace terapie a bolii l evaluarea constantă (o dată la trei luni) de către specialistul pneumolog și respectarea indicațiilor terapeutice pot conduce la influențarea progresiei bolii în cazul formelor severe de boală l terapia inhalatorie de tip bronhodilatator și corticosteroid inhalator este recunoscută ca fiind, până în prezent, cea mai eficientă terapie medicamentoasă, dacă este administrată conform recomandărilor lgimnastica respiratorie reface capacitatea pacientului de a face efort și de îmbunătățire a calității vieții.
"Depistarea din timp a bolii permite și un tratament de lungă durată cu prevenirea complicațiilor ulterioare. Cu toate acestea, în România, 60-70% dintre pacienți ajung la medic în stadii avansate de boală.
Din punct de vedere profilactic, se știe că de un mare beneficiu sunt vaccinările antigripale și vaccinul antipneumococic la vârstnicii care au această boală. De altfel, acest lucru permite evitarea unor infecții respiratorii generatoare ale agravării bolii", a completat medicul. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei