Colicii bebelușilor sunt frecvent asociați cu lipsa de somn și oboseală

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 06 Decembrie 2023 149
Toți bebelușii se confruntă cu probleme digestive în primele luni de viață, pe care părinții trebuie să le recunoască pentru a le putea regla. Colicile infantile sunt descrise de medici ca un sindrom comportamental la sugarii cu vârsta cuprinsă între o lună şi patru luni, care implică perioade lungi de timp cu plâns şi comportament greu de calmat. Aceste stări apar
frecvent sub forma unor dureri colicative intestinale de intensitate și durată variată. Ce se întâmplă, de fapt, cu cei mici? Timp de câteva ore, copilul ţipă, se zvârcolește, îndoaie genunchii spre piept, îşi strânge pumnii.
Cauza exactă a colicilor nu este cunoscută, iar specialiştii au în discuţii mai multe teorii, menționând între factorii declanşatori: alimentaţia excesivă sau insuficientă, alergiile, organizarea neadecvată a mediului (de exemplu, supraîncălzirea), comunicarea insuficientă dintre mamă şi bebeluş. De obicei colicile se conformează regulii celor 3: trei ore de plâns, de cel puțin trei ori pe săptămână, care durează de cel puțin trei săptămâni, la un copil altfel sănătos. Există studii care au raportat că plânsul inconsolabil şi colicile sugarului în primele trei luni de viaţă sunt frecvent asociate cu lipsa de somn şi oboseală la mame sau chiar simptome depresive postpartum. De asemenea, s-a observat o interacţiune insuficientă mamă-copil, ataşamentul mamă copil nesigur, concomitent cu probleme de hrănire şi schimbări dese de formule asociate cu crizele de plâns inconsolabil. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei