Cum să facem din stres un prieten

de Florentina BOZÎNTAN Joi, 16 Mai 2013 238
Stresul poate fi benefic, dacă știm cum să-l gestionăm și să-l folosim în avantajul nostru. De aceea, psihologul Elena Ranga spune că "stresul poate fi un prieten prețios".
La ora actuală, stresul este un fenomen, este una dintre problemele stringente ale omului modern. Nu reușim să ne odihnim cum trebuie din cauza stresului, nu ne alimentăm corespunzător și ajun-gem să ne îmbolnăvim. Grijile de la serviciu, lipsa banilor, lupta tot mai acerbă dusă pentru satisfacerea nevoilor de supraviețuire, de securizare, contribuie la creșterea nivelului de stres.
Deși blamat în cele mai multe contexte, stresul ne poate aduce și beneficii. Asta dacă știm cum să-l gestionăm, atrage atenția psihologul Elena Ranga.
"Reacția de stres poate fi resimțită de organism în două feluri: distres, care pornește de la nesatisfacerea unor nevoi vitale, și eustres, care denumește senzația pe care o produce satisfacerea unor nevoi vitale. Distresul este negativ, distrugător, produce boală, suferință, depresii și nevroze. În același timp, eustresul este po-
zitiv și vitalizant, aduce în viața individului sănătate, mulțumire și fericire", a explicat psihologul. În consecință, este important "să-l dozăm cu grijă pe primul și să ne centrăm pe obținerea celui de-al doilea".
Schimbarea și noutatea sperie
"Creierul uman nu poate funcționa la nivelul său optim de eficiență decât cu condiția ca necesitățile sale fundamentale să fie satisfăcute. În mod contrar, energia va fi consumată pentru restabilirea echilibrului și stării de confort. Sunt multe metode de reducere a nivelului de distres, dar cea mai eficientă este schimbarea perspectivei asupra evenimentului perturbator și căutarea avantajelor pe care ni le aduce situația în sine. Astfel, frica pe care o resimțim vizavi de un examen foarte important poate fi exact motivul pentru care vom promova examenul cu nota 10. În consecință, o reacție de distres acut devine un motor motivațional pentru obținerea de performanță. Întotdeauna o situație de distres aduce în viața noastră o pro-vocare: să reacționez așa cum am făcut mereu sau să încerc ceva nou? Este destul de stresant gândul de a schimba ceva în comportament sau în viață, dar pe de altă parte, tot ceea ce am făcut ne-a adus în punctul din prezent… Însăși ideea de nou poate provoca o reacție de distres, dar nu trebuie ignorat faptul că schimbarea perspectivei asupra noului din viața noastră, cu bene-ficiile pe care le aduce, poate avea ca efect o reacție pozitivă, de eustres", a descris psihologul, subliniind faptul că, în acest mod, se transformă un stres aparent nociv într-o rampă de lansare către mai bine. "Putem folosi energia stresului distructiv ca motivație și susținere pentru activitățile producătoare de eustres, care sunt hrănitoare și energetic, și emoțional. Stresul poate deveni prietenul nostru, dacă suntem dispuși să ne împrietenim cu el!", a concluzionat psihologul Elena Ranga.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei