Avocatul Poporului confirmă: DEZASTRUL DIN SECȚIA DE PEDIATRIE CONSTANȚA / În ce condiții sunt tratați copiii

de Florentina BOZÎNTAN Vineri, 06 Martie 2015 2311
O anchetă desfășurată de Avocatul Poporului la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Constanța le dă dreptate mămicilor care, la începutul lunii februarie, reclamau condițiile jalnice în care primesc îngrijiri medicale prichindeii.
În urmă cu aproximativ o lună, Secția de Pediatrie a celui mai mare spital din județul nostru făcea subiectul unui scandal de amploare; mai multe mămici, cu micuții lor în brațe, au protestat în fața unității sanitare, reclamând condițiile precare de
cazare. În urma celor sesizate, experții Avocatului Poporului s-au autosesizat și au desfășurat o anchetă, în urma căreia au fost constatate mai multe nereguli.
Saloane în care cade tencuiala

"Din constatările la fața locului a rezultat faptul că Secția de Pediatrie este împărțită în două sectoare. Un sector a fost renovat cu susținerea financiară din partea Consiliului Județean Constanța și îndeplinește condițiile igienico-sanitare prevăzute de standardele medicale. Celălalt sector nu a fost renovat, existând unele deficiențe în ceea ce privește respectarea condițiilor igienico-sanitare din lipsă de fonduri. Astfel, în unele saloane cade tencuiala de pe pereți și tavane, grupurile sanitare sunt vechi, tâmplăria este din lemn și nu asigură izolarea termică corespunzătoare, paturile, saltelele și lenjeria sunt vechi și uzate. 

Pardoseala - mozaic este spartă și pe alocuri este înlocuită cu linoleum și alte materiale, care nu îndeplinesc condițiile păstrării unei igiene necesare secției medicale", se precizează în recomandarea semnată de Victor Ciorbea, președintele Avocatului Poporului. 

Totodată, deși fiecare salon este dotat cu grup sanitar propriu, "sectorul renovat este dotat cu obiecte sanitare corespunzătoare din punct de vedere al condițiilor igienico-sanitare, în vreme ce sectorul nerenovat are deficiențe în ceea ce privește dotarea și înlocuirea obiectelor sanitare", se arată în aceeași adresă.
Nu sunt respectate drepturile copilului!

Drept concluzii, Avocatul Poporului consemnează: "Reprezentanții conducerii spitalului susțin că opiniile exprimate în mass-media nu reflectă situația reală existentă în Secția de Pediatrie, însă recunosc faptul că sunt foarte multe probleme care au rămas nerezolvate din lipsa fondurilor și a lipsei totale a investițiilor de către Ministerul Sănătății în această secție. 

În urma tuturor aspectelor constatate, apreciem că în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța sunt carențe în respectarea dispozițiilor legale, respectiv a art. 49 și art. 34 din Constituția României, potrivit cărora copiii și tinerii se bucură de un regim special de protecție și asistență în realizarea drepturilor lor, și a art. 1, alin. 2 din Legea 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, potrivit cărora autoritățile publice sunt obligate să respecte și să garanteze drepturile copilului (…)".
Recomandări pentru conducerea Spitalului Județean
Se impune menționat că Avocatul Poporului a mai concluzionat că, până în momentul desfășurării anchetei (ce a avut loc pe 9 februarie) "managerul Spitalului Județean Constanța nu a solicitat în perioada 2014 - prezent Ministerului Sănătății fonduri pentru investiții, îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare și a condițiilor de cazare a copiilor internați pe Secția de Pediatrie". 

În încheiere, recomandarea transmisă dr. Dănuț Căpățână, managerul unității sanitare, constă în: "redimensionarea secției, cu revenirea la cele două secții de pediatrie, creșterea numărului de paturi, conform adresabilității crescute și a numărului mare de internări, îmbunătățirea condițiilor de cazare, în directă relație cu creșterea gradului de satisfacție a pacienților și părinților: efectuarea demersurilor necesare pe lângă Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Constanța în vederea alocării de fonduri în scopul îmbunătățirii condițiilor igienico-sanitare în Secția de Pediatrie, efectuarea reparațiilor curente necesare, în limita fondurilor bugetare existente". 

De altfel, dr. Dănuț Căpățână a anunțat că în urma demersurilor făcute, Ministerul Sănătății va aloca fonduri pentru modernizarea secției și că speră ca în opt luni secția să fie renovată. În schimb, renovarea nu va rezolva problema lipsei spațiului și a numărului de paturi insuficiente. 

Taguri

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Maria
19 octombrie 2015
Stop! Oferta de lucru pentru voi se afla aici!

Stop! Oferta de lucru pentru voi se afla aici! Veti gasi mereu oferta noastra! Opriti-va acum si incepeti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei