Doar 15% din bolnavii cu Alzheimer din România sunt diagnosticați

de Andreea NĂSTASE Vineri, 28 Septembrie 2012 181
Reprezentanții Societății Române de Alzheimer susțin că, în România, aproximativ 200.000 de persoane suferă de această afecțiune. Doar 10-15% sunt diagnosticate și tratate, comparativ cu 50-60% în alte țări. 
Acest procent îngrijorător se datorează lipsei de informare a populației cu privire la vârsta la care boala poate "ataca". Și cum românii cred că afecțiunea se poate instala doar la vârste înaintate, efectul este devastator. 
Bolnavii sunt diagnosticați în fazele terminale, când rata de viață scade de la opt ani la trei ani și jumătate. Alzheimer este singura formă de demență recunoscută de autorități ca generând grade progresive de handicap fizic și psihic, în timp ce restul formelor de demență vasculară, toxică, Parkinson sau fronto-temporală nu sunt recunoscute ca handicap și nu beneficiază de niciun sprijin financiar din partea statului. 
Reprezentanții Societății Române de Alzheimer atrag atenția și asupra faptului că bolnavii au nevoie de susținere constantă de servicii medicale specializate. 
La nivel mondial, în 2010, se estima că existau 35,6 milioane de persoane afectate de această boală, iar numărul se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungând la 65,7 milioane în 2030. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei