Îngrijirea tenului acneic poate deveni, iarna, o provocare

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 31 Ianuarie 2024 132
Iarna, în special, îngrijirea tenului acneic devine chiar o provocare, având în vedere condițiile climatice care pot exacerba simptomele acestei probleme. Tocmai de aceea, rutina pacienților cuprinde, în general, produse dermatocosmetice special destinate tenului gras, deoarece există o formă de acnee cosmetică, afecțiune care este provocată de produsele nepotrivite aplicate pe ten. În plus, în sezonul rece se acordă o atenție deosebită hidratării, cu atât mai mult cu cât tratamentele destinate acestui tip de ten au tendința de a usca pielea.
Uneori, însă, din dorința de a compensa uscăciunea cutanată (din perspectiva vremii sau a tratamentului), se folosesc produse mult prea grase sau ocluzive, ceea ce poate agrava acneea. Potrivit dr. Amalia Cheregi, omiterea factorului de protecție constituie o altă greșeală frecventă. „Expunerea la razele UV nu se oprește odată cu schimbarea sezonului, iar protecția solară este importantă pentru a menține sănătatea pielii și a preveni complicațiile legate de acnee. Acțiunile preventive și terapeutice se realizează într-un mod echilibrat și personalizat, ținând cont de particularitățile tenului acneic. Astfel, un gel de curățare blând, formulat pentru a nu irita pielea, este alegerea potrivită pentru curățarea zilnică, în timp ce o cremă hidratantă, noncomedogenică, ajută la menținerea echilibrului hidric. Factorul de protecție solară rămâne esențial pentru a proteja pielea în fața radiațiilor UV, iar adăugarea de creme și serumuri, acizi și retinoizi (substanțe exfoliante aplicate pe durata nopții) ajută la controlul acneei și la stimularea regenerării celulare. În situația în care aceste produse nu sunt suficiente, medicul dermatolog poate recomanda suplimente sau chiar tratamente orale, care să gestioneze problemele cauzate de acnee în sezonul rece”, a precizat medicul.
Specialistul a adăugat că, de cele mai multe ori, în funcție de gravitatea acneei, se decide dacă tratamentul este local sau/și oral. De asemenea, răspunsul la tratament sau la procedurile necesare efectuate depinde de evoluția pielii. De exemplu, dacă tenul se usucă foarte tare pe parcursul zilei, se optează pentru o cremă mai hidratantă și un gel de curățare mai blând. În cazul în care seboreea se menține peste zi, se aplică un ser, iar gelul de curățare poate fi mai exfoliant. Tratamentul se ajustează în funcție de nevoile și schimbările observate în timp, oferind pielii atenția și produsele potrivite pentru a menține un echilibru optim și a gestiona eficient problema acneei.
Sfaturile sunt generale pentru întregul parcurs al anului, iar recomandarea este să se consulte medicul dermatolog cât mai devreme, pentru a primi îndrumare și tratament adecvat în funcție de tipul și severitatea acneei. Toate acestea în condițiile în care o intervenție timpurie ajută nu doar la controlul acneei, ci și la prevenirea potențialelor consecințe pe termen lung, respectiv apariția leziunilor cicatriceale, care sunt puțin mai dificil de tratat.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei