Pneumonia în sarcină, risc major pentru copil

de Andreea NĂSTASE Sâmbătă, 20 Aprilie 2013 5403
Sarcina reprezintă una din cele mai delicate perioade din viața unei femei, plină de emoție și de multe ori de îngrijorare. Datorită multiplelor transformări pe care viitoarea mamă le suferă în sarcină este bine ca aceasta să se pregătească atât fizic cât și psihologic pentru aceas-tă perioadă. Modificările hormona-le, de imunitate și nu în ultimul rând de greutate corporală se reflectă și asupra aparatului respirator. 
Care sunt riscurile pentru făt
În timpul sarcinii cele mai frecvente sunt bolile infecțioase acute: viroze, traheobronșite, pneumonii, complet curabile și reversibile. Acestea au importanță din punct de vedere al agentului cauzal și al tratamentelor aplicate, prin riscurile de malformație asupra fătului, mai ales când infecția se produce în primul trimestru de sarcină.
"O gripă sau o viroză cu tempera-tura înaltă contactată în primul trimestru de sarcină pot determina malformații ale fătului sau avort spontan, de aceea monitorizarea strictă a sarcinii de către ginecolog și efectuarea bi și triplu testului sunt obligatorii. De asemenea automedicația este interzisă, medicul de familie sau specialistul de organ fiind în măsură să dea recoman-dările necesare. În funcție de severitatea infecțiilor se pot face recomandări privind regimul igieno-dietetic, folosirea de simptomatice și necesitatea asocierii de antibiotic", a explicat pentru Cuget Liber, dr. Elena Danteș, medic specialist pneumolog, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Constanța.
Renunțați la fumat înainte de sarcină
Fumatul este recunoscut ca factor de risc pentru apariția infecțiilor severe, în special a pneumoniilor. Este recomandat ca întreruperea fumatului să se facă înainte de apariția sarcinii pentru ca fenomenele de sevraj să dispară până la acest moment.
"Gravida trebuie să știe că poartă responsabilitatea sănătății propriului copil și continuarea fumatului poate conduce la o naștere prematură sau nou născut subponderal sau deces la naștere al fătului. Mai mult, copiii mamelor fumătoare prezintă frecvent probleme respiratorii în mica copilărie și au un risc mai mare de a dezvolta astm.
Daca simptomatolgia infecțiilor acute de tract respirator nu este severă se recomandă regim igieno-dietetic 2 l de lichide/zi, ceaiuri și siropuri expectorante pe bază de plante, paracetamol pentru combaterea febrei. Nu se indică în schimb, antiinflamatoriile nesteroidiene de genul aspirină, ibuprofen, indome-tacin care pot afecta fătul", com-pletează dr. Elena Danteș.
Investigațiile sunt vitale
Pneumonia apăruta în timpul sarcinii poate avea o evoluție mai gravă, putând conduce mai frecvent la complicații până la a pune în pericol viața mamei.
Sunt mai frecvente și cu o evoluție mai gravă dacă pacienta este astmatică, are anemie, prezintă afecțiuni medicale cronice incluzând diabet, HIV, afecțiuni cardiace sau obezitate.
Tusea, febra, junghiul toracic, frisoanele, transpirațiile sunt simptomele obișnuite ale pneumoniei.
Cu cât diagnosticul este mai rapid și tratamentul mai precoce cu atât evoluția este mai favorabilă.
De obicei se evită efectuarea radiografiei toracice, aceasta realizându-se doar când este imperios necesară pentru diagnostic și se folosește obligatoriu șorț de protecție.
"În demersul diagnostic, pe lângă consultul clinic, se folosesc alte metode de investigație cum ar fi ecografia pleurală, examenul bacteriologic al sputei, analize de sânge.
Clasele de antibiotice permise, fiind cunoscute ca fiind sigure pentru făt, sunt reprezentate de betalactaminele (peniciline, ampi-ciline), macrolidele și cefalosporinele. Sunt interzise aminoglicozidele (ca gentamicină, amikacină), quinolonele (ciprofloxacina, levoflo-xacin sau moxifloxacină), tetraciclinele. Indicația de antibioterapie trebuie făcută de medic.
Întotdeauna este mai ușor să prevenim decât să tratăm: de aceea sfătuiesc viitoarele mămici să se vaccineze antigripal și antipneumococic dacă se cunosc cu alte afecțiuni respiratorii înainte de a rămâne însărcinate, să încerce să rămână sănătoase în general pe timpul sarcinii, adică să renunțe la fumat, să nu frecventeze locuri aglomerate sau să evite contactul cu persoane răcite, să-și spele frecvent mâinile, să doarmă suficient, să aibă o dietă echilibrată și să se prezinte la medic odată cu apariția primelor semne de boală", completează medicul.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei