Românii nu cunosc metodele de diagnosticare ale cancerului intestinului gros

de Andreea NĂSTASE Miercuri, 03 Aprilie 2013 303
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și IMAS au realizat un studiu despre nivelul de informare a populației cu privire la cancer, acordându-se o atenție sporită cancerului intestinului gros. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.010 de persoane, reprezentativ pentru populația cu vârsta peste 18 ani din România. Au fost incluse în studiu 560 de localități, dintre care 400 din mediul rural și 160 de orașe.
Conform studiului, cele mai frecvent menționate tipuri de cancer sunt: cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul pulmonar, cancerul la ficat, la colon, cancerul gastric și cancerul de piele.
Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa și, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Conform Globocan 2008, incidența anuală a acestei forme de cancer, în țara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvență a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.
De asemenea, circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, în întreaga lume. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât, în comparație cu alte forme de cancer, cancerul intestinului gros poate fi detectat în stadii incipiente și tratat cu șanse reale de vindecare. Pentru aceasta însă, trebuie aplicate metodele de screening, efectuarea de investigații specifice regulate, chiar și în lipsa oricăror semne de boală. Aceste investigații trebuie inițiate după împlinirea vârstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme dacă medicul o indică, mai ales persoanele care prezintă cazuri de boală în familie. 
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Sănătate

Ultima oră

Titlurile zilei