Alarmantă statistică! În județul Constanța, prea mulți copii fac copii: "Este tare greu să-l crești, când și tu ești unul"

de Andreea ANDRONACHE Marţi, 11 Iunie 2024 2084
Fenomenul mamelor minore din România reprezintă o problemă socială semnificativă, cu implicații profunde atât pentru tinerele mame, cât și pentru societate. Țara noastră are una dintre cele mai ridicate rate de nașteri în rândul adolescentelor din Uniunea Europeană. Mii de fete sub 18 ani devin mame în fiecare an în România, potrivit statisticilor, iar astfel de cazuri sunt înregistrate și în Constanța.
Potrivit unui studiu realizat de Organizația Salvați Copiii, ca efect combinat al mai multor vulnerabilități și limitări în accesul la sănătate, educație și protecție socială, România continuă să se confrunte cu multiple provocări în ceea ce privește maternitatea timpurie.
Statisticile îngrijorătoare arată că aproape jumătate din mamele minore sub 15 ani din Europa trăiesc în România, mai exact 746 de nașteri au fost înregistrate, în 2023, la fete cu vârsta între 10 și 14 ani, alte 1.286 de nașteri fiind la mame care aveau 15 ani, potrivit datelor EUROSTAT.

Situație alarmantă

Analiza Organizației Salvați Copiii cu privire la situația mamelor și gravidelor minore a scos la iveală multiple motive de îngrijorare, cum ar fi faptul că 85% dintre mamele și gravidele minore nu mai merg la școală, pentru cele mai multe dintre ele abandonul școlar având loc anterior sarcinii.
Una din zece mame minore nu a fost niciodată înscrisă la școală, iar 75% dintre ele au abandonat studiile în timpul gimnaziului. Accesul la servicii medicale de specialitate este, de asemenea, problematic, 40% dintre mamele și gravidele minore neavând acces la consultații medicale de specialitate.
Mai mult, 20% dintre mamele minore au mai mult de un copil înainte de a atinge vârsta majoratului. Lipsa informațiilor despre contracepție este o problemă majoră, 80% dintre mamele minore nu au folosit niciodată metode contraceptive din această cauză. Situația lor este agravată de influența anturajului, 75% dintre ele având rude sau prietene care, la rândul lor, au devenit mame înainte de vârsta majoratului.
Această problemă se transmite adesea din generație în generație: 32% dintre tinerele mame chestionate au declarat că și propriile lor mame aveau sub 18 ani la data primei nașteri.
Câte cazuri de mame minore sunt la Constanța?
În anul 2023, la ultimul recensământ, Constanța se număra printre județele cu cele mai multe mame minore. Atunci județul avea în jur de 690 de mame adolescente.
Printr-un răspuns pentru redactorii „Cuget Liber”, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului au prezentat câte cazuri de mame minore au beneficiat de servicii de specialitate în cadrul instituției.
„În anul 2023, un număr de 78 de mame minore și gravide minore au beneficiat de servicii de specialitate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. Precizăm faptul că din numărul de mame minore și gravide minore, anterior menționat, au beneficiat de admitere în cadrul unui serviciu social cu cazare din cadrul instituției noastre doar șapte. Vă informăm cu privire la faptul că la nivelul instituției noastre oferim servicii specializate de consiliere psihologică atât pentru copii, cât și pentru părinții acestora. Astfel, oferim prin intermediul echipei noastre de specialiști sprijin emoțional și informații practice în vederea gestionării sănătoase a acestor provocări dorind să contribuim la bunăstarea și siguranța copiilor”, a declarat Roxana Dinu, consilier superior din cadrul DGASPC Constanța.
O tânără mamă din Constanța a declarat pentru redactorii „Cuget Liber” cât de greu este să crești un copil, fiind deja unul, și cât de importantă este educația sexuală de la o vârstă fragedă.
„Am rămas însărcinată la 16 ani. Am avut o relație cu un băiat de vârsta mea și asta a fost, am rămas însărcinată din lipsa educației sexuale și din imaturitate. Am decis să îl păstrez și vreau să spun că este tare greu să crești un copil, mai ales când ești și tu unul. Nu am avut parte de ajutor din partea nimănui, eram la pământ financiar, dar am decis să încep să muncesc și parcă este mai bine acum. Le recomand tuturor fetelor adolescente să aibă grijă, pentru că nu e ușor”, a declarat Alice A., tânără mamă.
În realitate numărul copiilor cu copii este mult mai mare, mai ales în zonele rurale. Avem nevoie de educație sexuală în școli și, de asemenea, trebuie să le oferim tot sprijinul adolescentelor care se află în situații de acest gen.

Taguri

Comentează știrea

Interpretabil
11 iunie

Biologic se poate si adecvat in fct, de dezvoltare de la 15 pe 30-50%. Odata ai legea cu drepturile si minorul, dar cu acord parental si legal dupa 15 ani [ specialitii, pe actualizari ]. Lumea asta asa de 8miliarde, pai ce doar ultima 100suta ! Ne plingem ca n-avem natalitate si daca asta e dorinta, mintea, invatatura ... pai Statul cu buna grija [ facilitati speciale pentru mame minore ]. Nu e blam si de la 15anisori, ca sint diferite ipostaze. Aveti iubiri de tot felul pe romane celebre ! [ pai ce aia asa ttimpiti toti cind au pus pe hartie ? ] Ai 2 aspecte : [ progrsul societatii ] si [ vointa oamenilor ]. Vointa asta aici poate fi si cu scop benefic [ in sens ca nu cerem razboi ! si biologic de la caz la caz, e o limita individualizata de unde e adecvat ! ] Nu ti cont de realitatile sociale, pai istoria cu alta orinduire, conducere ! Aici trebuie adaptat corespunzator, ca e o societate in schimbare, inclusiv pe libertatile individuale ! " Natie de intelectuali si ... ca la limita doar pe cartea prafuita ... pe care ori nu o mai deschide nimeni ori ca model : Uite inteligenta unde a dus ... ca AI-ul poate si constiinta buna "

Interpretabil [ cert Saracia si Iubirea se atrag bine de multa prosperitate sociala ]
11 iunie

Si statistic pe Top[1-3] populatie undeva 1.5mld pe preminant. "Saracia" zice si pe titlu ! "N-ai nimica de facut", mama natura cu fericirea ... ca e si "multumire ca daca ... " Si istoric, si ca Tara, are si numarul un rol major. Daca tot e dorinta si iubire, ai buna grija si ca Stat si de mamele minore ! "Copil de trupa" e super conceptul ! Cei 7tineri si 7frumoase, pai de aia 7septe ca asa e obiecieul din strabuni si poveste frumoasa ! [ sigur mezina ca de aia : Cea mai frumoasa si la anisori ... ]

"Este tare greu să-l crești, când și tu ești unul"
11 iunie

Iubirea asta de adolescent in principiu [ aia de lege fara juma de buletin la limita cu acordul comun si corupere] ca daca la frumusete deja experienta pe tot domeniul : manute, buzite si bortonela pai ... ca adolescentii astia moderni pe tot spectrul afla ca viata nu e usoara si mai ales ca parinte si dependent de alt parinte la fonduri. Draga iubire pai daca asa trebuie sa vina mintea buna ... " a cui e vina majora ? ". Atit a fost mintea la frumusete ... lumea in care te misti e cumva altfel ? nu sti pe acasa cum e ? colegi nu ai ? TV, media ! Tineretul asta si sigur si aia de acu 100anisori, chiar asa nici o idee mai mult decit ca s-a intimplat iubirea si uite ce greu e ! Sint consecinte de la primii pasi, sau mai clar de la gradi cind la grupa mica sti clar la pipilica. Poate se mai intimpla involuntar si roseti prima data, te mai ajuta educatoarea sa depaseti momentul ... adica mintea de la cit de devreme sa mearga bine ! Trebuie si aia cu varsta adica mai adulti asa centralizat prin programe sa fie de ajutor util [ fonduri, programe speciale, imbunatatire nivel educational, responsabilizare mai buna ]. Intii la tine sa vezi acolo mintea buna ... si dupa aia "mediul inclusiv stat" ! altfel tot o sa fie descoperirea geniala : "Este tare greu să-l crești, când și tu ești unul" [ sau macar reconfirmata in multe cazuri si sensul ca era de asteptat, adica iubirea a fost mai puternica si a cistigat ... Adica te asteptai asta, nu era o noutate ! Valabila afirmatia si pe caz mai extins cu buletin intreg ! ] Chiar si pe titlu e mai de cazul de incidenta legii [ copil nici juma de buletin ], dar cu efect de implusionare a lecturii se accepta, ca multe cazuri pe adolescenti [ 14-18 ]. Mai trebuia ceva si de batranica ... aici e toata baza. Cica asa e modelul mai nou, "cadou de crescut la ai tai !"

"În realitate numărul copiilor cu copii este mult mai mare, mai ales în zonele rurale"
11 iunie

E o afirmatie grava si din pct. de vedere al identificarii locuitorilor ! Cum naiba sa nu sti ca Stat cit copiii sint ? [ ca 1-2 mereu, dar "multi si la sat ?" ] Ce tara e asta care habar nu are citi locuitori are, inclusiv copiii ? Pai de la saracie pe povestea cu lumina ? "paie, fan" si poate fara moase ca aia mai zice la lumea de onoare [ politistul local ca-i barbatsu]. E contextul mai larg si aici ca dupa minte o multime de factori favorizanti si nu in sensul dorit de iubire !

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei