Anunț important pentru angajați. Se schimbă vechimea în muncă!

de Cuget Liber Marţi, 20 Octombrie 2015 582
O decizie judecătoarească definitivă aduce o schimbare majoră în Dreptul muncii: perioadele de practică, uncenicie și școală profesională vor fi considerate de acum înainte vechime în muncă.

Decizia a venit ca urmare a faptului că nu există o practică unitară a instanțelor de judecată care au soluționat în mod diferit această problemă de drept. Unele instanțe au respins cererile întrucât nu s-a dovedit existența unui contract de muncă pe perioada uceniciei.
Potrivit acestei decizii, persoanele care au urmat cursurile unei școli profesionale anterior datei de 1 ianuarie 1949 și au primit salariu de ucenic sau au cotizat la casele de asigurări sociale vor avea dreptul ca perioada respectivă să le fie considerată ca stagiu de cotizare și să se pensioneze, implicit, mai devreme.
Va fi considerată stagiu de cotizare si vechime în munca perioada practicii în producție pentru toate persoanele care s-au aflat în această situație între 1 ianuarie 1954 și 1 aprilie 2001.

Prin urmare, este important de știut faptul că, in prezent, ucenicii beneficiază de toate drepturile și obligațiile prevăzute de legislația muncii în cazul salariaților, cadrul legal fiind reprezentat de Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, modificată prin Legea nr. 179/2013, scrie cariereonline.ro

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei