Ce trebuie să facă românii recompensați cu bonusuri sau prime pentru a primi mai mulți bani la pensie

de Madalina PETRESCU Miercuri, 20 Martie 2024 581
Românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri în perioada în care erau angajați vor trebui să facă mai multe drumuri dacă doresc să aibă pensii mai mari după recalculare.

Aceasta după ce Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru noua Lege a pensiilor.

„Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie 2024, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, spunea, luna trecută, premierul Marcel Ciolacu.

Ce trebuie să facă pensionarii

Cu toate acestea, nu toți românii vor beneficia de o recalculare automată a pensiilor. Astfel, Casa Națională de Pensii spune că pensionarii care, în perioada de activitate au primit pe lângă salariul de bază sporuri, prime sau alte bonusuri, trebuie să aducă adeverințe de la fostul loc de muncă, notează Observator News.

Veniturile acestora vor fi, astfel, recalculate și, după caz, majorate, însă doar după ce beneficiarii vor aduce adeverințe.

Din nefericire, pentru unii va fi dificil să obțină documentele solicitate, pentru că unele firme și-au schimbat numele, adresa sau chiar s-au închis.

Toate documentele legate de sporuri, prime sau alte bonusuri pot fi obţinute de la Arhivele Naţionale sau, dacă firma s-a desfiinţat, de la companii private, care au preluat dosarele de personal. Aceste adeverințe se eliberează contra cost: aproape 100 de lei pe an, mai notează sursa citată.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei