Concurență la Colegiul Medicilor Dentişti din Constanţa. Va mai câștiga dr. Aureliana Caraiane un nou mandat?

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 03 Noiembrie 2023 7406
11 noiembrie 2023 este o zi importantă pentru dentişti, este ziua în care se organizează alegerile locale pentru Colegiul Medicilor Stomatologi (CMS) Constanța. La această dată, vor fi aleşi prin vot membrii din cadrul Consiliului Medicilor Stomatologi şi reprezentanţii lor pentru adunarea generală naţională, întregul proces urmând a avea loc între orele 8:00-18:00, la sediul din strada Avram Iancu nr. 35. Practic, este ziua schimbărilor şi doar ei sunt cei care decid pe cine aleg să îi reprezinte în continuare.

O dată la patru ani, dentiştii au dreptul să îşi aleagă noi membri care să le reprezinte interesele, dar mai ales pot vota pentru o altă conducere, dacă cea precedentă nu le-a fost pe plac. Conform regulamentului electoral, anul acesta, au drept de vot toţi membrii CMS Constanţa care au cotizaţia de membru plătită la zi şi nu sunt suspendaţi din calitatea de membru CMSR. La interval de o săptămână, pe 19 noiembrie vor avea loc alegerile pentru funcţiile din biroul executiv teritorial. Deci abia atunci se va decide cine va veni la „cârma” instituţiei: preşedinte, vicepreşedinţi etc. Precizăm că, săptămâna viitoare, comisia electorală teritorială este formată din conf.univ. dr. Cristina Gabriela Puşcaşu, dr. Irina Maria Diaconu şi dr. Cristian Gavrizi. Pe scurt, în data de 11 noiembrie vor fi aleşi cei 19 membri de care este nevoie în consiliu, iar dintre aceştia va fi ales pe 19 noiembrie preşedintele colegiului. Din surse de încredere am aflat că interesul este foarte mare, anul acesta, pentru funcţia de preşedinte. Astfel, atât pe 1, cât şi pe 2 noiembrie şi-au depus candidaturile 55 de medici, unul dintre ei fiind declarat respins. Dintre aceştia vom enumera doar câţiva: Șachir Erdogan Elvis, Vlad Niculescu, Nida Cernăianu, Mihaela Duţă, Alexandru Pavel, Cristian Zahariuc, Florentina Radu, Cristina Nucă, Daniela Bica Sinta, George Anastase, Iulian Damian, Edith Gurman.
În cursa pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Colegiului Medicilor Stomatologi se află şi prof. univ. dr. Aureliana Caraiane, cea care a ocupat până acum această poziţie şi la adresa căreia au existat, în ultimele luni, tot felul de reclamaţii. De exemplu, au existat medici care au arătat cu degetul spre ea, plângându-se că nu ştiu ce se întâmplă cu banii strânşi din cotizaţii sau că rapoartele de activitate ale CMS sunt făcute publice foarte rar. Alţii, în schimb, spun că la colegiul din Constanţa nu există transparenţă decizională.

Unde au mers banii strânşi de la medici?

„Nici nu poate fi vorba despre protejarea şi susţinerea noastră ca membri ai colegiului în faţa unor abuzuri. Nimănui nu-i pasă de noi. Este un lucru demonstrat deja”, ne-a declarat un medic. Un altul spune că de nouă ani, de când cotizează, nu i s-a spus niciodată ce s-a făcut cu banii încasaţi la colegiu. „Lunar plătim 80 de lei, deci într-un an se strâng 960 de lei, de la fiecare medic în parte. Ce se face cu ei Dumnezeu ştie, că noi nu ştim”, a precizat un alt medic.
Ce spune dr. Caraiane despre toate aceste cotizaţii şi despre actuala candidatură vă vom prezenta în continuarea articolului. „Mandatul 2019-2023 a fost unul plin de provocări, deoarece situația financiară era una dificilă, existând în acel moment datorii importante către Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța. La acel moment, totalul obligațiilor de plată a fost de 343. 957 lei (conform înștiințării de plată 1018/13.11.2019). În urma soluționării obligațiilor de plată, către SPIT și ANAF, CMS Constanța avea activ, pentru o perioadă de încă zece ani, creditul imobiliar aferent sediului din Avram Iancu nr. 35. Biroul Executiv Teritorial împreună cu cei 49 de membri ai Consiliului Județean au hotărât ca fiind necesară achitarea sediului din Avram Iancu nr. 35, astfel că în martie 2023 s-a achiziționat integral imobilul prin plata diferenței de 66.400 euro și stingerea creditului aferent. Referitor la cheltuirea banilor, le-am trimis, în urmă cu aproximativ o lună, tuturor medicilor o informare prin care le-a fost adus la cunoştinţă acest lucru. În prezent, pot spune că s-a ajuns şi la un echilibru financiar şi pot propune şi proiecte noi. Pe scurt, totul este cât se poate de clar. Banii lor sunt acolo, unii colegi au ştiut, alţii spun că nu au ştiut. Aceasta este problema lor. Eu, la preluarea mandatului, am luat colegiul cu datorii, pe care a trebuit să le achit. De acolo nu s-au luat nici măcar 5 bani, pentru o apă”, a declarat Aureliana Caraiane. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei