Cotizaţiile stomatologilor constănţeni rămân sub cheia președintelui Aureliana Caraiane! "Nu spunem în presă ce facem noi cu banii"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Joi, 06 Aprilie 2023 3710
Articolul publicat de cotidianul „Cuget Liber” - „Dentiştii acuză conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi Constanţa” - nu a rămas fără ecou. Ba dimpotrivă, în ultimele zile, acesta a fost îndelung analizat de cititori, unii dintre ei tot stomatologi, care nu au ezitat să își manifeste nemulțumirile vizavi de activitatea acestui organism. Ca toți ceilalți, dau cu subsemnatul lună de lună, în dreptul numelui lor, plătesc cotizațiile impuse, deși nu știu și nu înțeleg ce se întâmplă cu banii pe care îi achită mereu.
Din păcate, puțini sunt cei care îndrăznesc să comenteze pe marginea subiectului, dar totuși există. Majoritatea preferă să-și vadă de munca în cabinet, fără să-și mai spună oful, numai pentru a nu avea probleme cu colegiul și să fie lăsați în pace.
„În găşti mici, când ne mai adunăm, când apare vreo problemă, toţi discută, dar când a fost cazul să facem vreo cerere în acest sens, să ne ajute colegiul în vreun fel, nimeni nu s-a mobilizat. Cei mai mulți medici vor să îşi vadă de pacienţii pe care îi au, să lucreze şi să nu îşi mai bată capul. Plătim taxa lunară, despre care am auzit că se va mări, şi cam atât. Am înţeles că vor s-o mărească de la 80 de lei la 120 de lei, mult, mai ales în condiţiile în care, oricum, nimeni nu face nimic de banii aceştia. Din păcate, nu ne adunăm mai mulţi, cum au făcut cei de la Timişoara, şi, pe deasupra, mai suntem şi dezbinaţi”, a precizat un medic constănţean.
Mai mult decât atât, articolul nostru a ajuns și la urechile medicilor din Timișoara, la o distanță de peste 700 de kilometri, unde şi ei se confruntă, uneori, cu probleme asemănătoare celor de la Constanţa. Aceștia susţin că, în sfârşit, medicii de la malul mării încep să se ridice, dar, cu toate acestea, CMSR (Colegiul Medicilor Stomatologi din România) refuză să pună în aplicare sentința definitivă a instanței care îl obligă să dea actele contabile defalcate.

„CMSR hărțuieşte medicii care au curajul de a spune adevărul”

Dr. Mihaela Cuțui precizează că este vorba despre sentinţa definitivă prin care CMSR este obligat să pună la dispoziție toate actele contabile în analitic (toată execuția bugetară din ultimii ani) și procesele verbale ale ședințelor Consiliului Național al CMSR. „Conform legii, orice cheltuială externalizată din banii medicilor trebuie votată de Consiliul Naţional. Din păcate, nu există așa ceva şi sunt multe colegii teritoriale aservite conducerii naționale, exact cum este şi cel de la Constanţa. Doamna Caraiane este apropiata doamnei Ecaterina Ionescu, președintele CMSR, și nici dânsa nu justifică cheltuielile. Înainte de orice ședință de Adunare Generală Teritorială trebuie să se trimită atât membrilor Consiliului Teritorial, cât și membrilor Adunării Generale Teritoriale tot raportul financiar pe anul ce se vrea descărcat, dar puține colegii fac acest lucru. La ora actuală, CMSR a ajuns un organism totalitar, abuziv și care hărțuieşte medicii care au curajul de a spune adevărul”, este de părere medicul.
Specialistul a adăugat că, în prezent, conducerea naţională a Colegiului Medicilor Dentiști a transformat foarte mult acest colegiu, inclusiv modificându-se Legea nr. 95/2006. „La ora actuală, colegiul a ajuns un organism profesional dictatorial. Adică legea conține elemente anticonstituționale, în cuprinsul ei, în forma modificată, din acest an. Problema este, de fapt, alta. Din interior, nu se mai poate face nimic. Noi, Timișul, suntem un colegiu care ne-am ridicat și am semnalizat toate încălcările legii. Totul a plecat de la faptul că această conducere națională a trădat profesia. Nu a existat niciodată o transparență decizională, nu a existat nicio dezbatere publică, pentru nicio hotărâre, iar marea majoritate a președinților de colegii din țară sunt aserviți, oameni care se află pe funcții de 5-6 mandate, adică de când s-a înființat acest colegiu, în anul 2004. Chiar și la Timișoara se știe că doamna Caraiane este o apropiată a președintelui CMSR. Totodată, este și o aberație în țara românească să mă constrângi să mă înscriu într-un colegiu care este discreționar. Pe ei îi interesează doar banii medicilor. Pentru profesie, nu s-a făcut absolut nimic. Din ce am aflat de la colegii noștri din Constanța, la ultima Adunare Generală au fost prezente doar patru persoane. Nu au anunțat evenimentul. În mod normal, se trimit e-mailuri din timp, pentru ca oamenii să poată lua parte la o astfel de adunare, dar ei nu vor ca oamenii să fie informați și să înceapă să pună întrebări. Vă dați seama, cu patru oameni nu se pot lua niște decizii”, este de părere medicul.

Alţi medici constănţeni cred că toate colegiile ar trebui desființate, pentru că nu fac decât să tragă bani de la oameni și să le facă viaţa mai grea, umblând după hârtii aiurea. Ca şi data trecută, am dorit să aflăm părerea preşedintelui Colegiului Medicilor Dentişti Constanţa, prof. univ. dr. Aureliana Caraiane, vizavi de toate aceste acuzaţii. „Nu am ce discuta. Să vină la şedinţe dacă vor să ştie ce se întâmplă cu banii lor. Nu spunem în presă ce facem noi cu banii”, a declarat decanul.
Dacă pentru cotizațiile medicilor nu vrea să dea explicații, rămâne de văzut dacă Aureliana Caraiane va dori să justifice acuzațiile ce vin din zona Facultății de Medicină Dentară. 

Taguri

Comentează știrea

Securitatea Nationala vs. Dictatura
6 aprilie 2023
"Nu spunem în presă ce facem noi cu banii"

[Dictatura] = "Nu spunem în presă ce facem noi cu banii", pai cum vine asta in Democratie? Macar ideile generale asa de bun simt. [Securitatea Nationala] = bugetul il stim pe Democratie si avem unele rezultate [Irak si Jurnalisti,etc], peste 40 ani poate si cascavalul, ca intuitiv cam asta deduc. Istorie [89], vedeti rezultatul [Dictator si Fortele de Sustinere] vs. [NemultumireGeneralizata].[2023?] Ghici ciuperca anul !

Uoc
6 aprilie 2023
Proptele si proteze

Dacă ati ajuns sa fiți conduși de Caraiane, spune ce fel de profesioniști sunteți. Punct! Apollonia !!

Stomatolog constănțean
6 aprilie 2023
Atitudine

Stimată doamnă reporter, considerăm ca acest articol aduce ofensa breslei stomatologilor din Constanța. Telul nostru profesional este de a fi în slujba pacientului și nu de a forma ,,gasti" prin care sa ne epuizam energia. Vă pierdeți vremea cu prostii....

Stomatolog constănțean
6 aprilie 2023
Atitudine

Stimată doamnă reporter, considerăm ca acest articol aduce ofensa breslei stomatologilor din Constanța. Telul nostru profesional este de a fi în slujba pacientului și nu de a forma ,,gasti" prin care sa ne epuizam energia. Vă pierdeți vremea cu prostii....

Pacient
6 aprilie 2023
Atitudine

Din umbra anonimatului este usor sa emiteti teorii....D-na reporter se semneaza cu numele real ,asa daca noi pacientii constanteni sa putem sa va credem,dezvaluitiva identitate.(sau va este frica cum ne este noua pacientilor de dentist..?)

Răspuns la: Atitudine
Adăugat de : Stomatolog constănțean, 6 aprilie 2023
Stimată doamnă reporter, considerăm ca acest articol aduce ofensa breslei stomatologilor din Constanța. Telul nostru profesional este de a fi...
Ptr un suporter
6 aprilie 2023
Management opac

Articolul nu aduce nicio ofensa medicilor stomatologi ci, dimpotriva, trage un semnal de alarma asupra managementului total lipsit de transparenta al doamnei in cauza! Iar ptr a elimina orice suspiciune ce planeaza asupra Facultatii de Stoma as sugera ca organele de cercetare abilitate sa ia fir cu fir studentii de anul I si sa cerceteze modul in care au fost admisi! Ar putea fi si surprize penale?

Răspuns la: Atitudine
Adăugat de : Stomatolog constănțean, 6 aprilie 2023
Stimată doamnă reporter, considerăm ca acest articol aduce ofensa breslei stomatologilor din Constanța. Telul nostru profesional este de a fi...
Demonstratia
6 aprilie 2023
"Din umbra anonimatului este usor sa emiteti teorii"

Actual toate comentariile sint anonime. E foarte bine intr-un fel, "imposibil" de detectat si invinuit pt. un comentariu pertinent dar in contradictie cu partea intunecata a Statului. Se dau amenzi pt. critica obiectiva pe retele cu identificare. Faci public un abuz al Politiei, Armatei, Sanatatii si direct amenda ca au datele tale ! (unde mai e latura democratica atunci ? cetateanul onest si batjocorit in mod flagrant. Avem destule cazuri). Referitor la teorie, e dreptul fiecaruia dar atunci si o schita pt. suport.(nu conteaza ca asa este sau nu, macar citeva argumente ...). Altfel doar vorbe fara sens, cu valoare nula la comentariu si cu sens pur rautacios. (ex: Mai Pacient dragule, dar pastile ai luat azi ! Te doare maseluta si mai vrei si tratament :)

Răspuns la: Atitudine
Adăugat de : Pacient, 6 aprilie 2023
Din umbra anonimatului este usor sa emiteti teorii....D-na reporter se semneaza cu numele real ,asa daca noi pacientii constanteni sa putem sa va...

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei