Cum poți să primești șomaj dacă ai terminat școala și nu ți-ai găsit un loc de muncă

de Andreea PERHAIȚĂ Joi, 07 Iunie 2012 437
Absolvenții care timp de două luni după ce-și încheie studiile nu au putut să-și găsească un loc de muncă și nici nu sunt înscriși la facultate au dreptul să solicite acordarea indemnizației de șomaj. Ei trebuie să se înregistreze însă la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din raza de domiciliu sau reședință. 
Prin absolvent al unei instituții de învățământ se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, în una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii. 
Indemnizația de șomaj acordată acestei categorii de persoane se plătește pentru o perioadă de 6 luni și este în valoare de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință în vigoare. Indemnizația poate fi solicitată în cel mult 12 luni de la data absolvirii și se acordă o singură dată, pentru fiecare formă de învățământ absolvită. 
Totodată, absolvenții înregistrați pot beneficia din bugetul asigurărilor pentru șomaj de prime de încadrare, în situația în care se angajează cu program normal de lucru, pentru o perioadă mai mare de 12 luni. Prima este egală cu valoarea indicatorului social de referință, respectiv 500 lei. 
De asemenea, absolvenții care primesc indemnizație de șomaj și se angajează, în perioada de acordare a indemnizației, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o sumă egală cu indemnizația de șomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. 
În plus, persoanele care, în perioada în care li se acordă indemnizație de șomaj, deci inclusiv absolvenți, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu, beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data acordării.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei