Din ce mai fac bani românii? Cozi kilometrice la reciclare

de Madalina PETRESCU Vineri, 06 Octombrie 2023 1802
Foarte mulți români s-au apucat de reciclat sticle de plastic în ultimele zile. Asta pentru că unul dintre marii retaileri a organizat o campanie, în urma căreia oamenii primeau 50 de bani pe un pet. Zis și făcut! În fața tonomatelor puse la Kaufland, în orașele mari ale țării, s-au format cozi kilometrice, unde sute de persoane au stat la rând cu saci plini, pentru a recicla și a primi un voucher de cumpărături în schimb. Autoritățile speră ca acest obicei să se repete în perioada următoare, mai ales că la sfârșitul lunii noiembrie intră în vigoare sistemul garanție – returnare.

Sute de români au dat năvală în parcările supermarketului, acolo unde se desfășura campania, în urma căreia clienții se alegeau cu bani în plus dacă reciclau. Sigur că, nimeni nu se duce să recicleze doar o sticlă. Românii au mers cu saci plini, cărucioare și cu portbagajele pline.

Un bărbat a strâns sticle timp de zece zile, apoi a mers să-și ia voucherele. „Cam o săptămână, zece zile. 50 de bani fiecare sticlă. Dar nu contează 50 de bani, pentru noi contează să fie România curată”, a spus bărbatul pentru Observator.

Imaginile cu ei au circulat în ultimele zile, pe rețelele de socializare, devenind virale. Mulți spun că românii nu au devenit ecologiști peste noapte, ci au fost motivați de campania făcută de retailerul străin. Chiar și așa, autoritățile se bucură și speră că obiceiul cetățenilor de a recicla va continua, mai ales că la sfârșitul lunii noiembrie intră în vigoare sistemul garanție – returnare.

Campaniile de reciclare există de ani buni, însă ofertele de 10 bani, 20 sau 30 de bani pe sticlă nu i-a tentat pe oameni. Acum, au fost atrași de prețul de 50 de bani, oferit pentru un recipient reciclat. Clienții nu primesc bani, ci bonuri de cumpărături de valoarea produselor reciclate. Chiar și așa, aceștia se îngrămădesc să recicleze și duc toate recipientele pe care le găsesc.

Astfel de scene cu ei sunt virale pe internet. Spre exemplu, zilele trecute, în parcarea retailerului din Târgu Jiu, oamenii s-au strâns cu zecile să recicleze.

„În parcarea magazinului din Târgu Jiu este un automat de reciclare. Este un loc unde poți duce peturi, doze de aluminiu, sticle și primești un tichet pe care poți să-l folosești la cumpărături în acest magazin. Este pentru prima dată când văd codă la acest automat de reciclare”, a transmis Luis Popa, directorul Direcției de Gestionare a Deșeurilor din Consiliul Județean Gorj.
Campania de reciclare organizată de Kaufland s-a desfășurat în perioada 27 septembrie – 3 octombrie.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei