Dr. Ioan Tiberiu Tofolean: "Purtarea măştilor în unităţile sanitare este o necesitate"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 30 Martie 2022 450
Chiar dacă restricţiile au fost eliminate de câteva săptămâni în România, asta nu înseamnă că pericolul Covid a dispărut. Ba, dimpotrivă, specialiştii susţin că pe teritoriul ţării noastre circulă în paralel două tulpini: Delta și Omicron. În plus, numărul de cazuri înregistrate zilnic rămâne unul ridicat, dar populația nu mai pare să fie impresionată de cifre. Pentru cei mai mulți, acestea sunt simple statistici, iar ei trebuie să îşi vadă de viaţă fără a se mai proteja însă.
De exemplu, conform situaţiilor întocmite de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, în cursul zilei de luni, 28 martie, s-au înregistrat la nivel naţional 1.951 cazuri. Deci, este clar că virusul există şi continuă să afecteze nenumărate persoane. Ba chiar, zilele trecute, această cifră a fost mult mai mare. Cu toate acestea, lumea se manifestă ca şi cum totul a revenit la normal, la aceeaşi normalitate de dinainte de martie 2020, când nimeni nu auzise de Sars-Cov-2. Dragi constănţeni, un virus nu dispare ca şi cum ai pocni din degete, aşa ca prin minune. El continuă să existe şi oricine se poate îmbolnăvi, motiv pentru care purtarea măştii de protecţie, măcar în spaţiile aglomerate, poate fi utilă. Da, este adevărat că unele țări au renunțat la ea, dar asta nu înseamnă că România trebuie să le imite, întrucât rata de vaccinare în alte state este dublă față de cea din România. Aşadar, problema măştilor în spaţiiile închise rămâne o problemă actuală şi chiar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dat recomandări de a fi purtate. În ceea ce priveşte, însă, unităţile sanitare, aici lucrurile sunt mult mai delicate, pentru că în spitale se perindă foarte numeroşi pacienţi, unii purtători de Covid, alţii bolnavi de Covid fără să ştie că sunt infectaţi sau cu simptome sărace şi puţine, alţii deja trecuţi prin boală etc. „În aceste condiţii, medicii, inevitabil, vin în contact cu pacienţi de diferite grade de infectare. Ca urmare, eu cred că purtarea măştilor în unităţile sanitare, dincolo de recomandarea ministrului, este o necesitate. Recomandarea noastră este ca ea să fie purtată în continuare, în spital măcar. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, regulamentul intern prevede purtarea măştilor, asta în condiţiile în care numărul pacienţilor internaţi în spital care se pozitivează a început să crească din nou. Oamenii trebuiau să se gândească la faptul că, în momentul în care se ridică restricţiile, era clar că urmează o creştere, dar trebuie să fie înţelepţi şi ceea ce depinde de ei să prevină. În general, pe secţii, majoritatea bolnavilor se conformează şi le poartă, dar şi ceilalţi care vin la spital trebuie să înţeleagă să facă acelaşi lucru”, ne-a declarat dr. Ioan Tiberiu Tofolean.
Medicul este de părere că lucrurile sunt departe de a se fi liniştit şi stabilizat şi de aceea consideră că populaţia trebuie să fie prudentă. În acest sens, după Covid, unii pacienţi ajung să sufere inclusiv de simptome post-Covid. Potrivit specialistului, unii suferă după boală şi de imuno-depresii, de astenii care se manifestă chiar şi pe durata a jumătate de an. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei