Avocații vin la catedră, pentru a preda cultura legalității. "Iar rezultatul e deja spectaculos"

de Simona ANGHEL Miercuri, 30 Martie 2022 3333
Inițiat din convingerea că educația juridică este mai mult decât oricând necesară tinerilor, încă de pe băncile școlilor, iar implicarea avocaților în viața comunității este esențială pentru întărirea respectului cetățenilor față de profesie, proiectul „Fii avocat în școala ta!” a reușit, după prima săptămână de implementare în școlile constănțene, să fie îndrăgit de elevi și profesori, deopotrivă.
Campania de responsabilitate socială lansată de Uniunea Națională a Barourilor din România la nivel național, în perioada 2022-2023, a fost parafată de Baroul Constanța și Inspectoratul Școlar Județean Constanța și demarată pe 21 martie.
Proiectul-pilot presupune cinci module până la finalul anului școlar curent, într-un cadru flexibil și atractiv, pe teme de interes pentru tineri, într-un limbaj accesibil, după cum urmează: 1. „Fii avocat în școala ta!” – Mic ghid de orientare profesională (Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.); 2. „Ce înseamnă să fii liber?” - Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta. Despre bullying și alte agresiuni; 3. „Fii COOL, fără să fii Penal” - Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul; 4. „Fii COOL, fără să fii Penal” - Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de substanțe; 5. „Fii COOL, fără să fii Penal” - Infracțiunile informatice.

Un număr de 30 de avocați voluntari din cadrul Baroului Constanța, în colaborare cu profesorii diriginți și profesorii de discipline socio-umane, susțin modulele menționate mai sus în 11 unități de învățământ-pilot din municipiul Constanța. Grupul țintă este format din mai mult de 3.500 de elevi ai claselor a VII-a, a IX-A, a X-a și a XI-a.
Pe lângă participarea la ore de dirigenție, la ore de Educație Socială și de Educație Antreprenorială, financiară și juridică, în cadrul unor module lunare sau bilunare, proiectul mai prevede activități extracurriculare, precum organizarea de procese simulate, concursuri, dezbateri, eseuri pe teme date, dar și organizare de vizite în cadrul instituțiilor de profil – instanțe, penitenciare etc.
„Îi atragem cu exemple, pentru a deveni conștienți despre consecințele faptelor lor”
Decanul Baroului Constanța, av. Cătălin Filișan, a afirmat că prin intermediul acestui proiect pilot de educație juridică non-formală, inițiat de UNBR, se dorește ca elevii să dobândească cunoștințe despre aplicarea legii și efectele încălcării ei, despre drepturile pe care le au și cum trebuie să își apere aceste drepturi.

„«Fii avocat în școala ta» a parcurs o primă etapă, iar rezultatul este deja spectaculos. În multe unități de învățământ elevii au solicitat să continuăm acest proiect, au rugat profesorii să ne contacteze pentru a programa cât mai repede următoarele ore de educație juridică. Vom continua să le explicăm despre consecințele fenomenului de bullying, despre antrenarea răspunderii juridice a celor care se manifestă violent în școli, iar această răspundere poate să fie inclusiv penală. Le vom explica și despre consecințele consumului sau traficului de droguri, despre pericolul la care se expun dacă acceptă să intre în contact cu persoane care consumă ori comercializează astfel de produse interzise. Le explicăm, pe înțelesul lor, noțiuni de drept și le transmitem informații necesare pentru a-și da seama cum se aplică legea și de ce este necesar să o respectăm. Noi nu le dăm note elevilor, îi atragem cu exemple, pentru a deveni conștienți despre consecințele faptelor lor, despre nevoia de a face diferența între bine și rău, între legal și ilegal”, a mai spus decanul Baroului Constanța, Cătălin Filișan.
„Informații foarte bine structurate pentru nivelul lor de vârstă”
La Școala gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”, coordonator de proiect este prof. Anca Dragomir, care a declarat că elevii de clasa a VII-a au fost mai mult decât încântați de informațiile furnizate. „Un proiect foarte bine primit de către elevii noștri. Și asta pentru că informația a fost foarte bine structurată pentru nivelul lor de vârstă. În afara faptului că avocații voluntari au reușit să realizeze niște prezentări interactive, au făcut și niște jocuri de rol la prima întâlnire cu copiii, reușind să-i familiarizeze și cu profesiile, nu numai cu cea de avocat, dar și cea de judecător, de procuror, de grefier. La respectivul joc de rol a participat judecătorul, inculpatul, avocatul, fiecare elev a încercat să-și susțină punctul de vedere din perspectiva poziției pe care o ocupau. Clar este educație juridică din toate punctele de vedere: și debate, și prezentare, pentru că elevii află care sunt consecințele comiterii unor infracțiuni. Dar îi învață pe copii și despre meseriile juridice sau cum să-și susțină punctul de vedere, să-și apere și drepturile”, a afirmat prof. Dragomir.

Mai mult, la sfârșitul primei întâlniri, avocații au venit cu robele și i-au lăsat pe copii chiar să se îmbrace, pentru a se transpune în mod veritabil.
„Până la vacanța de Paști vom mai avea o întâlnire, iar după aceea încă trei întâlniri, cam o dată la două săptămâni. La această primă ediție au fost selectați elevii de clasa a VII-a întrucât cei de-a VIII-a sunt preocupați de examen, dar sperăm ca la anul să se extindă, pentru a include mai multe clase. M-au abordat și doamnele de la învățământul primar, pentru că este o reală problemă cu filmatul și fotografiatul în incinta școlii și în timpul orelor. A devenit o practică, de când cu online-ul, iar elevii ar trebui să cunoască și consecințele tuturor faptelor lor”, a adăugat prof. Dragomir.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei