Alimentele româneşti ar putea avea prețuri plafonate. Adaosul comercial nu va putea depăşi 20%

de Madalina PETRESCU Duminică, 26 Mai 2024 4263
Se pregăteşte o nouă ordonanţă privind plafonarea adaosului comercial pentru alimente. Ministerul Agriculturii nu va pune pe listă doar produse alimentare de bază, ci toate produsele româneşti.

O nouă ordonanţă privind plafonarea adaosului comercial pentru alimente va fi gata în aproximativ 2 săptămâni. Dar, pe listă nu se vor afla doar produse alimentare de bază, ci vor fi toate produsele româneşti. Nu ştim exact la câte produse româneşti s-a gândit ministerul Agriculturii; cert este că acestea vor avea un adaos comercial de cel mult 20%, adică acest adaos comercial va fi unul plafonat. Încă nu ştim pentru cât timp va fi în vigoare această măsură, pentru că vor trebui să existe discuţii la ministerul Agriculturii, cu ministrul, dar şi cu producătorii şi procesatorii, informează observatornews.ro

Specialiștii sunt de părere că plafonarea adaosului comercial pentru alimentele româneşti ar putea să aducă instabilitate pe piaţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că s-a gândit la o astfel de măsură după ce a constatat faptul că alimentele româneşti au un adaos comercial foarte mare, care poate ajunge chiar şi până la 80 sau chiar până la 100%, asta în timp ce alimentele din import au un adaos comercial mult mai mic, de 15-20%. El a dat exemplu magiunul de Topoloveni: “La cel românesc, adaosul comercial era de 100%, în timp ce, la magiunul care provenea din Grecia, adaosul comercial era de 25%”.

De cealaltă parte, însă, economiştii, dar şi Consiliul Concurenţei spun că această măsură de plafonare a adaosului comercial pentru toate alimentele româneşti ar putea să aducă instabilitate pe piaţă. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei