Miercuri, 22 mai, în localitatea Murfatlar au fost inaugurate cele două case de tip familial denumite „Căluții de Mare” (casa băieților) și „Steluțele Mării” (casa fetelor), cu o capacitate de 16 locuri fiecare și care au fost construite în cadrul Proiectului finanțat prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020 P.O.R. 2017/8/8.1/8.3/C.
- Publicitate -
Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, beneficiarii direcți ai acestui serviciu de tip rezidențial sunt 27 de băieți și fete de la Centrul de Plasament „Delfinul”, care se închide, deoarece face parte din categoria centrelor de mare capacitate.
Cele două case sunt pregătite pentru viitorii beneficiari, care vor avea parte de o mare surpriză.
Casele sunt noi, cu multă lumină naturală și un spațiu foarte mare în care copiii se pot desfășura în voie. Sunt construite în oglindă, una lângă alta, există curte, care va avea și verdeață, iar în spatele celor două case sunt amenajate un foișor, dar și un loc de joacă unde copiii se pot relaxa și distra.
Spre exemplu, într-o casă sunt patru dormitoare pe o parte, patru dormitoare pe cealaltă parte, există izolator (pe care angajații l-au considerat important încă din perioada pandemiei de Covid-19), debara, băi, bucătărie, biroul asistentului medical, unde este un pat pe care se va realiza consultul, călcătorie, spălătorie, dressing, living spațios, cu canapele și televizoare, și, bineînțeles, curtea mare și locul de joacă.
La inaugurare au participat Mihaela Ristea, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, dar și angajații DGASPC.
Directorul DGASPC a deschis evenimentul vorbind despre importanța acestor case de tip familial, dar și despre serviciile de care vor beneficia copiii.
„Aceste case reprezintă îmbunătățirea calității vieții copiilor. Avem aceste două case, aici, la Murfatlar, la Medgidia, urmează la Lumina și la Mangalia. Aceste case sunt construite în cadrul proiectului închiderii Centrului de Plasament «Delfinul». Aceste case reprezintă rezultatul unui întreg proces de dezinstituționalizare, tranziția către comunitate și dezvoltarea unor servicii care să fie cât mai aproape de mediul familial pentru ei. Au toate facilitățile, lângă case este o școală unde copiii vor învăța și va fi un mediu cat mai aproape de cel pe care îl oferă o familie. Copiii din Centrul de Plasament «Delfinul» se vor muta când vom avea toate avizele. Psihologia, asistența socială și psihoterapia sunt serviciile de care vor beneficia copiii”, a declarat Mihaela Ristea, directorul DGASPC.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a adus la cunoștință numărul mare de copii care au părinții plecați în străinătate, dar a abordat și teme referitoare la importanța educației și vieții sociale.
„Județul nostru are în jur de 4.500 de copii care se confruntă cu aceste probleme, părinții plecați. Viața normală, viața socială impune crearea acestor cerințe, a acestor centre, dacă ții copiii în aglomerație, 50 într-o casă, după vârsta maturității, îi putem pierde. Aceste centre vor contribui la integrarea în societate a copiilor și îi putem ajuta și din punct de vedere al echilibrului psihologic. Vom contribui pentru o educație mai completă. Esențial este să fim utili și să înțelegem situația celui de lângă noi. Fiți empatici pentru că multora din acești copii le lipsește căldura părintească, lipsește casa, fac apel la sufletul dumneavoastră să transmiteți aceste empatii către copii. Fără un personal specializat este destul de greu să ai rezultate. Voi fi alături de toți oamenii care lucrează pentru binele acestor copii”, a declarat pentru redactorii „Cuget Liber” Mihai Lupu.
Cu sprijinul comunității și al specialiștilor, copiii vor beneficia de o calitate a vieții mai bună, primind îngrijire și educație. Aceste case oferă un mediu cât mai apropiat de cel familial, cu toate facilitățile necesare pentru o dezvoltare armonioasă pentru beneficiari.