Odată cu începerea școlii revin și vechile metehne. Mulți elevi din Constanța primesc bani de buzunar aproape zilnic, iar sumele variază în funcție de familie. Unii dintre ei ajung să cheltuie peste 500 de lei pe lună, pe când alții trebuie să se consoleze cu sume modice. Cu toate acestea, adolescenții reușesc să găsească modalități nu tocmai potrivite prin care pot face rost de bani.
- Publicitate -
A trecut deja mai bine de o săptămână de când elevii au revenit în bănci, iar începutul noului an școlar a adus, ca de obicei, provocări financiare pentru mulți părinți. Într-un articol recent, intitulat „Fițe printre elevi! Hainele și telefoanele scumpe, rechizitele preferate la început de an școlar. «M-au secat de bani»”, redactorii „Cuget Liber” evidențiau presiunea pe care o resimt părinții în fața tendințelor tot mai extravagante ale copiilor. În loc să fie interesați de rechizite, caiete sau instrumente de scris, prea mulți își concentrează atenția cum să epateze colegii, prin achiziționarea de haine de firmă, gadgeturi și telefoane de ultimă generație.
Pe lângă cheltuielile inițiale pentru haine și echipamente electronice, părinții alocă sume considerabile pentru banii de buzunar ai copiilor, în special în cazul adolescenților. Aceștia cer deseori bani pentru diverse activități, cum ar fi ieșirile cu prietenii după ore.
Bani cheltuiți pe cafele
O bună parte dintre părinții din Constanța le oferă copiilor 300 de lei pe lună pentru a-și cumpăra pachet, apă și orice alte alimente de la magazinele școlii sau din apropiere. Cerințele cresc pe măsură ce crește și copilul. Cei din clasele gimnaziale se mulțumesc cu câte 10 lei pe zi, pe când liceeni cer din ce în ce mai mult.
„Am doi copii, unul a intrat clasa a IX-a, iar celălalt clasa a XII-a. Nu am cum să le mai dau câte 10 lei pentru că nu le ajung. Cel mare a început să iasă după ore la cafele sau chiar să mănânce în oraș. 20 de lei e doar o cafea, pe lângă ce își mai ia el de mâncare, cheltuie câte 50 de lei în fiecare zi. O să schimbăm foaia pentru că nu suntem fabrică de bani și va primi odată la două-trei zile. Ajung uneori să cheltui peste 500 de lei pe lună doar cu el”, a declarat o altă mamă din oraș.
Ce se întâmplă atunci când nu primesc bani
Alți părinți recunosc că nu le-au dat întotdeauna bani copiilor, din cauza salariului mic. Acest lucru îi poate determina pe unii tineri să apeleze la metode prin care pot face rost de bani sau pentru a-i înmulți, cum ar fi jocurile de noroc.
„Este periculos și dacă le oferi bani, și dacă nu. Am avut mari probleme cu băiatul meu pentru că se împrumuta de bani de la alți colegi, jucându-se mai apoi la aparate”, a declarat o constănțeancă.
În încercarea de a suplini lipsa de bani, unii tineri se angajează în activități neobișnuite. Un elev de clasa a XII-a a povestit cum a încercat să facă rost de bani prin vânzarea lucrurilor din casă.
„Am început să vând pe un site hainele din casă, bijuterii, tot ce mai era nefolosit. Eu sunt fumător, iar când a aflat mama nu mi-a mai dat bani de țigări, ceea ce m-a făcut să caut alternative. Am jucat și la aparate, dar nu a ținut mult pentru că mi-am pierdut banii. Acum mai reușesc să strâng din pariuri sportive”, a declarat un elev din Constanța.
„Mama știe că dacă nu îmi dă bani, găsesc eu o modalitate prin care să-i fac. Mă cert destul de des cu ea pe tema asta. Eu, de exemplu, am cont pe un site unde pot posta poze cu articole vestimentare. Mulți oameni cumpără. Uneori m-am împrumutat și de la prieteni”, a declarat un alt tânăr.
Situațiile prin care trec părinții în fiecare an sunt foarte sensibile. Adolescenții care primesc prea mulți bani, vor cere din ce în ce mai mulți, iar cei care nu primesc deloc, vor găsi metode nepotrivite prin care îi pot face și, mai apoi, înmulți.