Interdicția tatuajelor la minori iscă reacții. "Fiecare face ce vrea cu corpul lui"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Luni, 27 Mai 2024 725
S-a decis. Începând de luna aceasta, saloanele specializate nu au dreptul să facă proceduri de tatuare cosmetică şi artistică persoanelor cu vârsta sub 18 ani şi nici proceduri de piercing corporal şi implant dermal minorilor, decât în cazul în care respectivele proceduri se execută în zona urechii şi cu acordul părinţilor. Prevederile sunt menționate foarte clar într-un ordin al ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, prin care se aprobă normele de igienă pentru saloanele de înfrumuseţare şi saloanele de tatuaj, piercing şi implantare dermală.
Aveți un adolescent acasă care vrea neapărat să se tatueze? Dacă are mai puțin de 18 ani, va trebui să mai aștepte până când ajunge la vârsta majoratului. Până acum, aceștia puteau să se tatueze dacă veneau cu părinții la salon, dar lucrurile s-au schimbat. Așa că dorința tinerilor de a se exprima prin artă pe piele nu mai poate prinde viață decât după această vârstă. Desigur, hotărârea Ministerului Sănătății a stârnit un val de nemulțumiri, mai ales în rândul tinerilor mai rebeli din fire, care vor să descopere permanent cele mai noi tendințe în tatuaje și să-și lase imaginația să zboare pe piele. „Nu mi se pare normal să ni se interzică efectuarea tatuajelor. Ar trebui ca fiecare să facă ce vrea cu corpul, cu pielea lui”, ne-a declarat Raul O., elev în clasa a XII-a.

De aceeași părere este și Laurențiu V., care, la sfârșitul lunii mai, de ziua lui, voia să își facă un tatuaj pe gât. „Nu mă hotărâsem exact ce model să aleg, pentru că, indiferent de stil sau subiect, un tatuaj în această zonă le spune tuturor că ești un dur. Bineînțeles, îndrăzneala mea de a-mi face un tatuaj, în acest loc, ar fi însemnat și să înfrunt furia mamei, dar tot l-aș fi făcut. Având în vedere faptul că încă nu am vârsta legală pentru a face acest lucru, conform noilor dispoziții, voi mai aștepta până să-mi îndeplinesc acest vis”, a precizat tânărul.

Este interzisă „mutilarea genitală”

Revenind la ordinul ministerului, acelaşi document prevede că în saloanele de înfrumuseţare sunt interzise proceduri medicale estetice invazive şi proceduri estetice pentru care se folosesc produse clasificate ca medicamente sau dispozitive medicale. Ordinul nr. 1648/2024 nu permite nici efectuarea piercingului la nivelul organelor genitale persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, fiind total interzise „mutilarea genitală sub orice formă, precum şi orice altă procedură ce poate fi definită ca o circumcizie la femei”.

Totodată, ordinul ministrului Sănătăţii stabileşte reguli clare după care trebuie să funcţioneze saloanele de înfrumuseţare şi cele unde se fac tatuaje. Actul normativ stipulează paşii care trebuie urmaţi înainte, în cursul şi după unele dintre procedurile care se fac în astfel de saloane, materialele utilizate, dar şi categoriile de profesionişti care au dreptul de a realiza unele dintre proceduri. Actul normativ stabileşte că „toate procedurile estetice care se efectuează în salonul de înfrumuseţare sunt efectuate cu produse cosmetice autorizate şi doar de către personal calificat, cu o pregătire profesională conform standardelor ocupaţionale”.
Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prin tatuare se face o breșă în piele, prin care pot pătrunde microorganisme patogene, facilitând apariția de infecții ale pielii. Specialiștii INSP precizează că între 1% și 5% dintre persoanele care au făcut un tatuaj pot dezvolta infecții bacteriene. Mai mult decât atât, cercetările au evidențiat că riscul de transmitere a virusurilor hepatice C și B, HIV și papilomavirusului uman (HPV) crește în saloanele nespecializate. Institutul Național de Sănătate Publică subliniază că reacţiile alergice sunt posibile, în urma folosirii unor coloranți pentru tatuaje, în special nuanţele roșii, verzi, galbene și albastre. Astfel, pot provoca reacții ale pielii, cum ar fi o erupție cu mâncărime la locul tatuajului.

Taguri

Comentează știrea

Popescu
27 mai

E o masura buna! Parintii care se opun acestei initiative fac o mare greseala, ei sunt adeptii " Lasa copilul sa faca ce vrea "!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei