Locuitorii din Costinești au ajuns la capătul răbdării din cauza sensului giratoriu de la intrarea în localitate

de Florentina BOZÎNTAN Joi, 17 August 2023 8082
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat în SEAP licitația publică pentru lucrarea de amenajare a sensului giratoriu de la intersecția DN 39 cu șoseaua comunală care duce spre Costinești. Un sens giratoriu cerut de ani buni de locuitori, având în vedere că în zonă au loc frecvent accidente cu consecințe dintre cele mai grave. Speranța autorităților este ca respectiva amenajare să devină funcțională în vara lui 2024.


De aproape șase ani, cetățenii din stațiunea Costinești cer autorităților responsabile realizarea unui sens giratoriu la intersecția DN 39 cu DC 6, șoseaua comunală care duce spre localitate. În timpul sezonului estival, dar și iarna, mai ales la orele de vârf, traficul pe DN 39, spre și dinspre sudul litoralului, este infernal. Iar pentru cei care vor să intre sau să iasă dinspre Costinești (pe DC 6) este un adevărat test al nervilor. De multe ori, au subliniat-o în trecut și reprezentanții autorității publice locale, se ajunge ca șoferii „să forțeze” intrarea în drumul național. De aici și până la producerea de accidente rutiere – unele soldate cu răniți și chiar mai grav, pierderi de vieți omenești – este doar un pas.
Pe 11 februarie 2021, între Primăria Costinești și Direcția Regională de Drumuri și Poduri a fost semnat un protocol cu privire la înființarea respectivului sens giratoriu. La vremea respectivă, se spera ca sensul giratoriu să devină realitate până în vara acelui an. Au trecut lunile, apoi au trecut anii și... sensul giratoriu tot nu a apărut!

Iată însă că, marți, 8 august, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a publicat în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice licitația pentru „amenajarea intersecției între Drumul Național DN39 (E87) km 26+940 și Drumul Comunal DC 6 – intrare Costinești”.
Potrivit anunțului publicat în SEAP, în urma licitației publice vor începe lucrările la amenajarea intersecției dintre Drumul Național DN39 (E87) km 26+940 și Drumul Comunal DC 6 (intrarea Costinești). „Veste bună! Sensul giratoriu a intrat în procedura de licitație publică. După încheierea licitației din data de 13 septembrie 2023, termenul de execuție este de șase luni, așa că sunt șanse mari ca următorul sezon estival să ne prindă cu noua construcție la intrarea în localitate”, a afirmat Dorin Dumitru Jeanu, primarul comunei Costinești.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 2.609.433 lei, fără TVA, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este 13 septembrie. Iar ofertanții trebuie să își mențină ofertele cel puțin patru luni, până pe 13 ianuarie 2024. Durata contractului va fi de șase luni.
Rămâne de văzut însă dacă sensul giratoriu va fi realizat până în vara anului viitor, fiind cunoscut faptul că astfel de lucrări au întârzieri semnificative.

Pe de altă parte, zona respectivă va fi iluminată corespunzător și, de asemenea, va fi amenajată și o trecere de pietoni, având în vedere că în zonă sunt și stațiile de autobuz pentru cei care folosesc transportul în comun de pe relația Constanța – Mangalia. 

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei