Lucrări în toi, dar şi oameni tot mai nerăbdători. "Când se redeschide Parcul Gării?"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Duminică, 14 Aprilie 2024 5091
De dimineaţă şi până seara târziu, zeci de muncitori mişună prin parcul din zona Gării din Constanța, care trece printr-o amplă fază de reamenajare, menită să transforme acest spațiu într-un loc de relaxare modern, dar mai ales atractiv. Începute la sfârşitul anului trecut, lucrările de renovare a parcului au transformat întregul spațiu într-un adevărat șantier. Odată cu venirea căldurii, însă, oamenii vor să ştie când se va termina cu toate aceste lucrări, pentru că vor să se plimbe, să stea în aer liber şi nu au unde, peste tot pământul fiind răscolit şi plin de utilaje.


Dacă în alţi ani, în această perioadă, se putea ieşi în parc, pentru o porţie de aer proaspăt, iată că primăvara aceasta, lucrurile stau cu totul altfel. Tot spaţiul este răscolit, nu mai există alei, nu mai există flori, nu se mai poate intra la locul de joacă pentru copii ori la clubul pentru pensionari. Nici proprietarii de câini nu mai au acces la locul împrejmuit special pentru patrupede. Pe scurt, nu se mai poate face nimic, iar toate acestea au dus la un val de nemulţumiri din partea cetăţenilor.

„Am crezut că până vine primăvara vom putea intra, din nou, în parc, dar se pare că nu vom putea face acest lucru prea curând. Până în toamna anului trecut, obişnuiam să ies 2-3 ore la locul de joacă de acolo, cu nepoţelul. Unde să-l duc acum? Bătrânii nu mai pot deplasa pe distanțe mari, ca tinerii, or, aici, tot ce trebuia să fac era să traversez strada”, ne-a
mărturisit Ionel T.

Un alt cetăţean care locuieşte în zonă, Voicu P., ne-a declarat că el se întâlnea mereu primăvara şi vara cu alţi pensionari. „Mai jucam un şah, table. Ieşeam din casă şi ne trecea timpul altfel. Acum unde mergem? Sperăm, totuși, ca muncitorii să se miște mai repede și să se redeschidă parcul. Unde să meargă bătrânii pe o astfel de vreme? Când se redeschide Parcul Gării?”, a adăugat bărbatul.

Nemulţumirile sunt multe. Întrebând diferite persoane ce părere au despre starea actuală, toate ne-au declarat că sunt dezamăgite că ne apropiem de luna mai şi acest spaţiu nu a fost încă reamenajat.

„Eu am un câine din rasa Beagle pe care îl învârt acum numai prin jurul blocului, pentru că în locul de joacă nu îl mai pot duce. În spatele blocului nu îl pot lăsa să se zbenguie, pentru că sunt mulţi copii. Din păcate, în această situaţie se află mulţi deţinători de câini, dar cui îi pasă de bietele necuvântătoare?”, ne-a declarat Viorica Z.

De ce au fost demarate aceste lucrări de reabilitare a parcului și când vor fi finalizate? Lucrările au început pentru că bătrânul parc, construit în urmă cu peste şase decenii şi în care şi-au petrecut timpul zeci de generaţii, s-a degradat. Încet-încet, aleile s-au distrus, bordurile s-au măcinat, o parte dintre trepte erau inutilizabile, iar rampa era prea abruptă pentru a putea fi folosită de persoanele cu handicap. Mai mult decât atât, mobilierul urban era deteriorat, cu elemente lipsă sau vandalizate cu graffiti.

Termenul de finalizare al lucrărilor este sfârşitul lunii iunie
Pentru a scăpa de aspectul bătrânicios, monoton, în urmă cu câteva luni au fost demarate lucrările de reabilitare, pentru a schimba imaginea monotonă, degradată a parcului, cu una modernă şi plină de culoare. Şi, da, se vede că se lucrează zilnic, doar că populaţia nu mai are răbdare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Constanţa, Luminiţa Lare, termenul de finalizare este sfârşitul lunii iunie.
Pentru transformarea acestei zone într-una de agrement și petrecere a timpului liber, Primăria Constanța a demarat proiectul „Reamenajarea spaţiului public din zona parcului Gării”. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, proiectul se derulează în baza avizelor si autorizațiilor obținute din partea instituțiilor abilitate, inclusiv cele de mediu, iar lucrările sunt efectuate conform contractului încheiat cu antreprenorul și cu normele legale în vigoare.

Lucrările includ reorganizarea traseelor pietonale, o suprafaţă mai mare de spațiu verde, realizarea a două amfiteatre verzi. Aşa cum este normal şi civilizat, peste tot va fi montat mobilier urban modern: bănci, coșuri de gunoi, pergole, mese de șah, cișmele, echipamente fitness, toalete simple, toalete dedicate persoanelor cu dizabilități etc.

De asemenea, în afară de împrejmuirea parcului chinologic, necesară pentru siguranța utilizatorilor, se vor realiza și împrejmuirea întregului parc și montarea de porți la accese. Porțile vor fi articulate și culisante, cu roți pentru plierea acestora și o șină terestră care să permită glisarea acestora în lateral, de-a lungul gardului. Gardul este confecționat din fier forjat, cu valoare arhitecturală și estetică. Totodată, prin acest gard, parcul va fi securizat faţă de eventualele acte de vandalism, ţinând cont că amenajarea se află într-o zonă cu circulație intensă. Apoi, pornind de la vegetația deja existentă, se dorește completarea acesteia și formarea de zone cu caracter dinamic, astfel că, la finalizarea proiectului, vor fi plantați 130 de arbori, iar spațiul verde va fi dotat cu instalație de irigare. Întreaga valoare a investiției este de peste 17 milioane de lei.

 

Taguri

Comentează știrea

fani
13 aprilie

Numai a parc nu mai arata ...mai repede a gradina zoo ! Gardul este cea mai nastrusnica idee ,bani care puteau fi alocati unor alte proiecte utile (2-3.ooo de TONE de betoane numai gardul)

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei