Mesajul zilei de la Ministerul Muncii: "Lămuriri importante legate de impozitarea pensiilor"

de Alina DRACOPOL Sâmbătă, 20 Ianuarie 2024 537
Ministerul Muncii precizează sâmbătă că în acest an nu s-a schimbat impozitarea pensiilor contributive, ci doar a celor de serviciu, unde a fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive.

Ministerul Muncii arată că nu s-a schimbat impozitarea pensiilor contributive în 2024. Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei.

Oficial de la Ministerul Muncii

"Având în vedere unele materiale de presă care furnizează date inexacte legate de pensii, facem următoarele precizări: 
1. Nimic nu s-a schimbat în impozitarea pensiilor contributive în 2024! Mai exact, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate. Impozitul este de 10% din diferența ce depășește 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei. O pensie de 4.000 de lei este impozitată cu 200 de lei.
2. Schimbări au apărut în privința pensiilorde serviciu calculate în baza unor legi speciale.
Aici avem ca temei Legea nr. 282/2023 care a revizuit pensiile de serviciu și le-a apropiat de principiul contributivității. A fost introdusă impozitarea graduală a părții necontributive inclusiv pentru pensiile aflate în plată. 
Sunt două plafoane:
- 20% pentru partea necontributivă mai mare decât salariul mediu brut utizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat. 
- 15% pentru  partea necontributivă mai mare decât salariul mediu net, dar mai mică decât salariul mediu brut utizat la fundamentarea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat."


sursa foto: InfoActual

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei