Organizația "Salvați Copiii" trage un semnal de alarmă! Mii de micuţi nu au acces la educaţie

de Mirabela ȘERBĂNESCU Vineri, 10 Martie 2023 117049
Statisticile Organizației „Salvaţi Copiii” arată că cei mai mici locuitori ai României sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană. La ora actuală, aproape jumătate dintre ei se confruntă cu nutriție deficitară, acces inegal la educație și la servicii sociale.
Menţionăm că, în toate statele UE, numărul copiilor la limita sărăciei a crescut cu 200.000, dintre care 25.000 din ţara noastră. Aceste cifre fac ca micuţii din România să fie cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, dintre toate statele UE, cu o rată de 41,5% (doi din cinci), la nivelul UE. Deci, unul din patru copii trăiește la limita sărăciei. De asemenea, în prezent, doar 11% dintre elevii români cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani sunt cititori fluenți, în timp ce 42% dintre elevi sunt calificați drept „nefuncționali”, ceea ce se apropie de analfabetism.
Riscul de sărăcie sau de excluziune socială este mult mai mare în zonele rurale decât în mediul urban. Datele statistice evidenţiază că, în urmă cu aproximativ doi ani, peste 1,5 milioane de copii din România (41,5% din numărul total al copiilor) creșteau în risc de sărăcie sau excluziune socială. Mai mult decât atât, una din zece familii nu și-a putut permite să își încălzească locuința în mod corespunzător în 2021 și aproape una din cinci nu și-a putut permite o masă hrănitoare.
Un sondaj realizat în 2022 privind impactul crizei economice asupra familiilor din România a evidențiat că 40% dintre gospodării au înregistrat o scădere a veniturilor comparativ cu 2021, în timp ce cheltuielile au crescut pentru 98% dintre familii. Astfel, majoritatea gospodăriilor au fost nevoite să cheltuiască mai mult pentru utilități, alimente, îngrijiri medicale și educație (transport la școală, rechizite și cărți).
Pe lângă presiunile asupra prețurilor la alimente și energie, mai mulți analiști spun că sprijinul financiar acordat de stat persoanelor strămutate din Ucraina, alături de revenirea la muncă și în învățământul superior cu prezență fizică după pandemia de Covid, va genera o presiune uriașă pe piața chiriilor, în special în marile orașe. 

Taguri

Comentează știrea

Gurmukhi
11 martie 2023
Frica si Adevarul

55 aici e toata esenta ! 12 Frici una dupa alta, adevar curat. Poate cu Luminatul o solutie, poate e si Taina cu Cerurile. "Salvaţi Copiii" prin orice Organizatie si Credinta Adevarata !

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei