PANICĂ PRINTRE CONSTĂNȚENI / Ai datorii la taxele și impozitele locale? Iată ce pățești!

de Andreea PERHAIȚĂ Miercuri, 19 Iunie 2013 3185
Constănțenii s-au grăbit anul acesta să-și plătească dările către bugetul local. Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța anunță că încasările din impozitele și taxele locale aferente semestrului întâi au crescut cu 13%. Sunt însă și cetățeni care au adunat datorii imense și care acum sunt executați silit pentru recuperarea sumelor. Peste 20.000 de contribuabili sunt în această situație, iar peste 3.300 au deja sechestru pus pe bunurile aflate în posesia lor. 
"Încasările din impozite și taxe locale aferente semestrului întâi au crescut cu 13 procente față de aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere a fost generată de modificarea cuantumului taxei de habitat, instituirea taxei pentru promovarea turismului și, de asemenea, de cuantumul impozitului aferent clădirilor care nu au fost supuse procedurii de evaluare.
Totalul încasărilor din impozite și taxe colectate de la persoanele fizice și juridice este de 175.000.000, față de 153.000.000 în anul 2012", explică directorul executiv al SPIT Constanța, Virginia Uzun.
60 la sută din locuitori sunt cu plata la zi
Nu mai puțin peste jumătate din constănțeni s-au achitat de datorii până la finele lunii martie. Totuși, numărul celor care au făcut plăți este cu 10 la sută mai mare decât al celor care au plătit anul trecut. Potrivit reprezentanților SPIT, pentru 20% din debite au fost întocmite dosare de urmărire și executare silită, iar 20% din debite au scadența la 30 septembrie, respectiv 31 decembrie.
"După primul termen scadent pentru plata impozitelor și taxelor locale, aferente semestrului întâi al anului 2013, în vederea recuperării sumelor datorate, a fost emis un număr de 65.463 de somații, dintre care 54.530, reprezentând 84% din total, pentru debitorii persoane fizice, iar 10.933, reprezentând 16% din total, pentru persoane juridice", a mai adăugat Virginia Uzun.
20.000 de constănțeni, executați silit
Până la această dată, SPIT a aplicat popriri de conturi pentru aproximativ 3.300 de debitori. Pentru 13 datornici, a fost deja instituită măsura sechestrului. Din aceștia, opt persoane au sechestru asupra bunurilor mobile, iar cinci reprezintă sechestre asupra bunurilor imobile.
"În prezent, în evidențele instituției figurează aproximativ 120.000 de dosare de urmărire și executare silită. Jumătate din acestea reprezintă datorii din anii trecuți, iar cealaltă jumătate reprezintă restanțe aferente primului semestru al anului curent. Precizăm că cele 120.000 de dosare de urmărire și executare silită vizează aproximativ 20.000 de contribuabili", a completat directorul SPIT.
Taguri

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Gica
23 iunie 2013
SPIT si ANAF + banci

SPIT-ul in baza CNP-ului trimite cerere la Banca Centrala. Imediat iti afla toate conturile deschise pe numele tau, si in baza popririi, blocheaza TOATE conturile si iti blocheaza suma in cauza pana la achitarea ei sau pana cand datoria se stinge de la sine (cazul in care banii iti sunt luati cu forta din conturi). Poprirea se face fara instiintarea titularului de cont, fiind legala. Evident, o lege care avantajeaza bancile si statul, unde ati vazut legi date in avantajul contribuabililor ?

Răspuns la: Conturi blocate
Adăugat de : Mine, 19 iunie 2013
Nu intzeleg de unde a avut SPIT lista conturilor dv. ? Daca a luat din cont 50 lei a avut somatie de executare silita ? Daca da , de ce a blocat...
11 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei