Principalul obiectiv al Anului internaţional al pescuitului artizanal şi al acvaculturii este creşterea gradului de conştientizare globală

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 01 Ianuarie 2022 234
Anul 2022 a fost declarat de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) drept Anul internaţional al pescuitului artizanal şi al acvaculturii, prin Rezoluţia 72/72/19 din ianuarie 2018, cu scopul de a determina îndreptarea atenţiei asupra pescuitului la scară mică (în care este cuprinsă 90% din forţa de muncă în domeniul pescuitului din întreaga lume).
Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) este agenţia specializată a ONU care se va implica în organizarea evenimentelor legate de Anul internaţional al pescuitului artizanal şi al acvaculturii, în colaborare cu alte organizaţii şi organisme relevante ale ONU, potrivit www.fao.org.
Anul internaţional al pescuitului artizanal şi al acvaculturii 2022 va fi o oportunitate de a celebra diversitatea pescuitului artizanal la scara mică şi a acvaculturii, inclusiv a interesului din partea femeilor şi a tinerilor, dar şi să împărtăşească contribuţiile actuale şi potenţiale la atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă, inclusiv a inovaţiei. Este, de asemenea, o oportunitate importantă de a promova implementarea instrumentelor normative relevante, cum ar fi Ghidurile voluntare pentru asigurarea pescuitului durabil la scară mică în contextul securităţii alimentare şi al eradicării sărăciei.
Obiectivele Anului internaţional al pescuitului artizanal şi al acvaculturii sunt: creşterea gradului de conştientizare globală, înţelegere şi acţiuni pentru a sprijini contribuţia pescuitului artizanal la scară mică şi a acvaculturii la dezvoltarea durabilă, şi mai precis în ceea ce priveşte securitatea alimentară şi nutriţia, eradicarea sărăciei şi utilizarea resurselor naturale; promovarea dialogului şi a colaborării între pescarii artizanali la scară mică, piscicultorii, lucrătorii în industria piscicolă, guverne şi alţi parteneri cheie de-a lungul lanţului valoric, precum şi pentru a le consolida şi mai mult capacitatea de a spori sustenabilitatea în pescuit şi acvacultură şi pentru a le îmbunătăţi dezvoltarea şi bunăstarea.
Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei