Proteste în lanț la Sănătate. Angajaţii CJAS Constanţa reiau activitatea, dar ies în stradă farmaciștii

de Mirabela ȘERBĂNESCU Miercuri, 15 Noiembrie 2023 3761
După mai bine de o săptămână de proteste, angajaţii caselor de asigurări de sănătate din întreaga țară își vor relua activitatea de miercuri, 15 noiembrie. Ultimele acțiuni, din cursul zilei de ieri, care urmau să aibă loc în Piaţa Victoriei, au fost anulate, ca urmare a adoptării în Parlament a proiectului de lege ce vizează majorarea salariilor, au anunţat reprezentanţii Blocului Naţional Sindical.
Astfel, salariații se vor întoarce la muncă și vor relua și efectuarea plăţilor pentru spitale, servicii medicale şi medicamente. „Ca urmare a discuţiilor avute cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajaţii caselor de asigurări de sănătate vor începe efectuarea plăţilor pentru spitale, servicii medicale şi medicamente. Practic, se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei, care au reuşit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaţilor CNAS. Fac menţiunea că adoptarea proiectului nu pune presiune pe bugetul de stat şi că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS”, a declarat preşedintele CNAS, Andrei Baciu.
Deci, persoanele care vor avea nevoie de diferite servicii prestate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa se vor putea deplasa de acum înainte fără probleme la sediul instituţiei, unde îşi vor putea rezolva problemele.
„Având în vedere că, astăzi, modificarea legislativă pe care ne-o doream a fost votată în Camera Deputaților, acțiunile de protest încetează. După nouă zile în care programul caselor de asigurări de sănătate a fost afectat la nivelul întregii țări, din data de 15 noiembrie, programul revine la normal. Le mulțumim asiguraților, furnizorilor, agenților economici, precum şi asociațiilor medicilor de familie şi Colegiului farmaciștilor, pentru că ne-au înțeles și chiar susținut în această perioadă dificilă. Din fericire, nu au fost incidente şi toate cererile urgente ale asiguraților au fost rezolvate în toate aceste zile de protest. Le mulțumim tuturor pentru înțelegere”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJAS, Aura Rădoi.
În acest fel, au subliniat protestatarii, a fost reparată o inechitate, în condiţiile în care profesionişti din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câştigau mult mai puţin decât angajaţi din alte instituţii cu funcţii similare.
Precizăm că marţi, 14 noiembrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care se majorează veniturile personalului de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În cadrul şedinţei s-au înregistrat 203 voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 55 abţineri.
Totodată, deputaţii au introdus mai multe amendamente în acest sens la Ordonanţa Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătăţii. Potrivit noilor prevederi, salariul şi celelalte drepturi ale personalului CNAS şi al caselor de asigurări se vor stabili la nivelul maxim de salarizare aflat în plată, aferent funcţiilor din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.
Și în timp ce angajaţii CJAS îşi reiau activitatea, Grupul de inițiativă al farmaciștilor din România alături de Sindicatul Național al Farmaciștilor din România anunță o acțiune publică de protest în data de 15 noiembrie 2023, între orele 11:00-13:00, în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului României, la care vor participa farmaciști din toată țara. Acțiunea-manifest dorește să atragă atenția asupra sistemului farmaceutic, care, spun ei, a fost uitat de guvernanți în ultimii 20 de ani și desconsiderat treptat de comunități din cauza inacțiunii din partea celor cu putere de decizie.

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei