Renovarea blocurilor vechi, tot pe banii locatarilor. "Primăria a anunţat târziu, oamenii nu s-au mobilizat!"

de Andreea PERHAIȚĂ Sâmbătă, 19 Martie 2022 3348
Renovarea energetică integrată a blocurilor cu bani de la stat a început cu stângul la Constanţa. Autorităţile locale au notificat asociaţiile de proprietari cu doar patru zile înainte de termenul limită de depunere a solicitărilor, iar mulţi administratori nici măcar nu s-au mai grăbit să facă dosarele de înscriere. Ar fi fost şansa ca blocurile din oraş să fie reabilitate termic într-un mod unitar, cu un singur tip de termopane şi cu un aspect plăcut de sus până jos. Însă, deocamdată, programul a fost aproape ratat.



Oraşul Constanţa arată din ce în ce mai pestriţ. Cetăţenii gospodari şi-au izolat singuri apartamentele, fiecare cum s-a priceput şi de câţi bani a dispus. Aşa se face că unele blocuri par pictate de preşcolari, în culori de şapte feluri, iar altele au zidurile murdare, jupuite, înnegrite de vremuri.

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt prevăzuţi bani pentru renovarea energetică integrată, moderată sau aprofundată a clădirilor rezidenţiale multifamiliale. Aceştia pot fi acordaţi de către autorităţile locale, în baza unei solicitări din partea asociaţiei de proprietari. La Constanţa, primăria a notificat asociaţiile abia pe data de 14 martie, iar termenul limită de depunere a dosarelor s-a încheiat pe 18 martie, la ora 14. „Joi, 17 martie, erau înscrise 70 de solicitări. Vineri, 18 martie, fiind ultima zi, au fost mai multe dosare depuse, astfel că, în total, au fost înregistrate 146 de solicitări”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Luminiţa Lare.

Unii administratori de asociaţii de proprietari susţin că nu au avut timp să pregătească toată documentaţia necesară pentru a o transmite primăriei, mai ales că era necesară şi o hotărâre a Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari. „Acest lucru nu poţi să îl faci de pe o zi pe alta. Oamenii trebuie convocaţi, să aibă loc fizic acea adunare generală şi abia apoi să depui documentele. Păcat că nu ne-au anunţat dinainte, căci ar fi fost necesară o astfel de reabilitare pentru întreg blocul. Unii vecini au izolat, şi-au schimbat geamurile, dar pentru acoperiş, care necesită reparaţii, este nevoie de mulţi bani şi nu toţi au posibilitatea să dea. L-am fi putut repara în acest program. Poate, totuşi, se va mai prelungi termenul”, ne-a declarat Ioan Soare, administrator al unei AP din cartierul Inel II.

„A fost lipsă de comunicare!”
Şi conducerea Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa consideră că numărul scăzut de solicitări este motivat de timpul scurt pe care l-au avut la dispoziţie asociaţiile. „Probabil că a fost o lipsă de comunicare între autorităţi şi asociaţii. Poate ar fi fost mai indicat ca să existe o întâlnire înainte de acest moment, o şedinţă sau ceva prin care să li se explice oamenilor care sunt paşii, ce este de făcut. Aşa mulţi nu au înţeles. Ştiu că unii preşedinţi s-au dus, au încercat să depună dosarele, dar li s-a spus că evaluarea trebuie făcută de o firmă şi plătită de către asociaţie. Deja aceasta a fost o primă reacţie de respingere. Este clar că a fost lipsă de comunicare”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Vasile Hârsescu, vicepreşedintele UAP Constanţa.

Acesta mai explică interesul scăzut al asociaţiilor şi prin faptul că mulţi proprietari deja şi-au făcut lucrări de izolare şi nu vor alt şantier. „Poate lumea s-a temut şi de deranj. Au gândit pe termen scurt, nu li s-a explicat climatul. Foarte mulţi şi-au pus deja ferestre termoizolante, şi-au anvelopat zidurile exterioare ale apartamentelor şi se tem că vor veni iar să le facă deranj, mizerie. Chiar dacă asta înseamnă că blocurile arată urât şi unele lucrări sunt de o calitate îndoielnică”, a mai spus Vasile Hârsescu.

Taguri

Comentează știrea

Costel
19 martie 2022
blocuri

Nu mi se pare corect ca din bani publici sa se renoveze fatadele unor proprietati private. Din bani publici ar trebui facute parcari , strazi , parcuri si multe altele de interes comun.

Reabilitare
19 martie 2022
Fonduri

UE da bani si pt. reabilitarea termica a blocurilor. Cit UE si cit autoritatile locale, nu pot sa precizez. Din cite stiu cota pt. autoritatile locale e destul de redusa (poate un 10-20%, poate chiar 0%). In alte orase deja s-a reabilitat ceva cu bani de la UE. Concluzia mea e incompetenta autoritatilor locale.

Socrate Toma
20 martie 2022
Graba

Nu vă agitați , orice lucru început în grabă se termină tot în grabă !.

IONESCU OCTAVIAN
20 martie 2022
Bani pt ACOPERIS și izolare termica

Văd ca și pt acoperisuri pot fi accesați acești bani Ce documente trebuiesc întocmite de Asociația de Proprietari Mulțumesc

io dixit
23 martie 2022
curios

"Oraşul Constanţa arată din ce în ce mai pestriţ." stimata Perhaita, dar de ce ar trebui sa arate constanta ca localitatile nord coreene?

Raspopitu
24 martie 2022
De ce sa fie bine.

ma deranjeaza consumul crescut de benzina dela servici acasa Sensurile unice fara studiu de impact a dus la cresterea cu 50 % a consumului de carburant massmedia condusa de patroni cu dosare nu reactioneaza rusinica rusine cacaciosilor

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei