Știți câți salariați există în România la ora actuală?

de Florica ZDRU Miercuri, 16 Noiembrie 2011 476
Pentru prima dată, Ministerul Muncii publică numărul de salariați pe baza datelor de la inspectoratele de muncă: peste 5,25 de milioane de salariați erau activi (adică în plată) la finele lunii octombrie a acestui an.
Pe de altă parte, numărul de salariați raportat de Institutul Național de Statistică la finele lunii septembrie în buletinul lunar arată că în economie lucrează 4,2 milioane persoane.
În același timp, la Comisia de Prognoză sunt înregistrați peste 6,1 milioane de salariați, pe când la Casa de Pensii erau înregistrați la finele lunii iunie 4,8 milioane de asigurați care plăteau contribuții sociale.
"În acest moment, în România lucrează un număr mediu de 6,179 milioane de salariați, care îi include și pe cei care muncesc la negru, potrivit anchetei AMIGO, realizată de Institutul de Statistică pe baza standardelor Biroului Internațional al Muncii. Dintre aceștia, numai 4,52 de milioane lucrează în sectorul civil formal, însă numărul de salariați se calculează pe baza numărului de persoane care primesc venituri din muncă", spune Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Prognoză.
Inspecția Muncii numără salariații pe baza înregistrărilor făcute de angajatori într-un soft al Registrului General de Evidență a Salariaților.
"Potrivit datelor înregistrate la Inspecția Muncii, numărul salariaților activi din România la sfârșitul lunii octombrie era de 5.258.668, iar numărul contractelor active era de 6.276.448. Sunt date certe din rapoartele și înregistrările întocmite de Inspecția Muncii", explică Ioana Șanta, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Muncii.
Alte date legate de numărul de salariați mai există și la Casa Națională de Pensii și Asigurări Sociale (CNPAS), care livrează, trimestrial, un raport care este pu blicat pe site-ul Ministerului Muncii.
Cel mai recent raport arată că la finele lunii iunie erau înregistrați 4,8 milioane de asigurați cu contracte de muncă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei