Ucrainenii au ieşit în stradă, la Constanţa, şi au protestat împotriva crimelor de război. "Nu putem să tăcem!"

de Mirabela ȘERBĂNESCU Luni, 17 Octombrie 2022 1270
În weekend, refugiaţii ucraineni care s-au stabilit, la acest moment, în municipiul Constanţa au ieşit în stradă, să protesteze. Deşi sunt bine trataţi aici, ei nu îşi doresc altceva decât să se poată întoarce la familiile lor şi la tot ceea ce au lăsat în urmă în oraşele bombardate de ruşi. Sunt speriaţi şi speră ca războiul să se încheie cât mai repede.


Aproximativ 700 de ucraineni s-au strâns, la sfârşitul săptămânii, în dreptul Monumentului Victoriei, de lângă Primăria Constanţa. Cu copii în braţe sau de mână, cu animalele de companie, cu soţi, părinţi sau bunici, toţi s-au alăturat acţiunii de protest din weekend. Protestul a început cu dansul „Oglinda”, prin care au vrut să le transmită tuturor că, deşi cetăţenii din Ucraina şi-au pierdut persoanele apropiate şi casele, ei nu şi-au pierdut niciodată speranţa. De fapt, această speranţă este cea care-i animă, zi de zi, şi îi face să devină mai puternici. Imediat după aceea, în cor, s-a cântat imnul Ucrainei, urmând a se pleca mai târziu pe strada Mihai Viteazu, spre Consulatul General al Federaţiei Ruse. Timp de aproximativ o oră, ei au manifestat paşnic în faţa Consulatului General al Federaţiei Ruse, unde a fost organizat şi un flashmob, s-au auzit sunete de sirenă şi s-a încercat imitarea unor sunete în situaţiile în care adulţii trebuie să îşi protejeze copiii atunci când oraşele sunt bombardate.

Protestatarii nu vor decât pace. Mulţi dintre ei sunt aici de luni bune, din martie, aprilie, și tot ce își doresc este să revină acolo unde le este casa. Inițiatorii marșului de protest sunt cetățeni ai Ucrainei din orașele Odesa, Herson, Nikolaev, Kiev, Harkov, Dnepr, care au fost nevoiți să caute protecție temporară în România.

Iniţiatoarea acţiunii de protest, Monica Zatvornytska, a declarat următoarele: „Ne-am adunat pentru a sprijini, din nou, Ucraina şi pe ucraineni, în acest război teribil. Ucraina luptă pentru libertatea sa de mai bine de 230 de zile şi nu numai pentru ea, ci pentru libertatea întregii Europe. Crime, torturi şi abuzuri sunt comise de armata rusă în tot acest timp, pe teritoriul unui stat independent. În ultimele zile, Rusia a şocat lumea cu bombardarea masivă a întregului teritoriu al Ucrainei. Pe lângă numeroasele victime umane, au existat şi daune aduse infrastructurii, în multe regiuni ale ţării, ceea ce poate provoca o creştere a numărului de refugiaţi în alte ţări. Nu putem să tăcem, trebuie să continuăm să ne opunem activ agresiunii ruse, pentru ca aceasta să nu vină în casele altor ţări”.   

Taguri

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei