Zeci de mii de români bolnavi ar putea beneficia de îngrijire medicală la domiciliu

de Madalina PETRESCU Joi, 20 Iunie 2024 442
Bolnavi şi neajutoraţi, mii de părinţi şi bunici, care ar avea nevoie de îngrijiri medicale la domiciliu, îndură singuri suferinţa. Fundaţia Crucea Alb Galbenă a reuşit să ofere sprijin medical la domiciliu pentru 33.000 de pacienţi, dar nevoia este uriaşă.

Câteva sute de mii de persoane ar trebui să beneficieze de astfel de servicii.

Vârsta a ajuns să fie o condamnare la suferinţă pentru mii de pacienţi. Deşi tratamentul medical primit la domiciliu este mai ieftin decât spitalizarea, statul român nu face demersuri suficiente pentru finanţarea serviciilor de îngrijire paliativă, potrivit antena3.ro

Ministrul Sănătăţii recunoaşte că deşi un sfert din PIB merge la sistemul sanitar, fondurile nu sunt bine gestionate, iar serviciile ambulatorii sunt subfinanţate.

Oficialii promit că vor investi în centrele de paliaţie.

La nivel naţional a fost implementat un proiect pilot în opt unităţi sanitare, iar serviciile ar urma să fie extinse şi la domiciliul pacienţilor.

Rafila: Avem opt spitale pilot în ţară care pot să facă îngrijiri paliative la domiciliu

“Un număr de opt spitale pilot din ţară pot să asigure persoanelor în vârstă servicii de îngrijire la domiciliu, fiind stabilit modul de organizare a acestor servicii”, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la o dezbatere pe această temă.

„Am încheiat un proiect care începuse cu mai mulţi ani în urmă şi pe care am reuşit să îl reluăm în urmă cu doi ani şi jumătate, l-am finalizat. Avem opt spitale pilot în ţară care pot să facă îngrijiri paliative la domiciliu. S-a stabilit modul de organizare a acestor servicii care ţine de partea de ambulatoriu pentru îngrijirile paliative. Rămâne ca aceste spitale să angajeze persoane care să poată să facă acest lucru, iar serviciile să fie decontate de către Casa de Asigurări de Sănătate. Îngrijirile la domiciliu, ca atare, cred că sunt o prioritate şi sigur că o parte dintre ele vor fi şi paliative”, a precizat Rafila.

El a subliniat că în cadrul proiectului, finanţat din fonduri europene, s-a ameliorat semnificativ, în ultimul an, numărul de paturi pentru îngrijiri paliative la nivel naţional, ajungând la 3.300.

Taguri

Comentează știrea

ness
20 iunie

Vânzare! Mini aparatul de aer condiționat portabil răcește, hidratează și reîmprospătează. Silențios și portabil, poate fi dus la serviciu sau la plajă, răcește perfect și rapid camera. Preț foarte frumos --- https://use.my/arctrum

Alte știri din sectiunea Social

Ultima oră

Titlurile zilei