12 state membre ale UE cer accelerarea stabilirii țintelor climatice pentru 2030

112
12 state membre ale UE cer accelerarea stabilirii țintelor climatice pentru 2030 - 12-1583279997.jpg

Articole recomandate

12 state membre ale Uniunii Europene solicită Comisiei Europene să accelereze procesul de stabilire a unor noi ținte climatice pentru 2030, mai ambițioase, în perspectiva summitului mondial privind clima din luna noiembrie, transmite agenția Reuters, consultată de Agerpres. 


Executivul comunitar și-a propus ca obiectiv reducerea cu cel puțin 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990. 


Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Țările de Jos, Luxemburg, Austria, Portugalia, Slovenia, Letonia și Franța au trimis, ieri dimineață, executivului comunitar o scrisoare în care cer Comisiei să prezinte planul privind țintele climatice cât mai curând posibil înaintea summitului ONU din noiembrie, astfel încât țările membre UE să aibă răgazul necesar pentru a conveni obiectivul final. 


În scrisoare se arată că discuțiile dintre țările membre UE în privința obiectivului climatic final pentru 2030 trebuie să înceapă cel mai târziu în luna iunie, ceea ce înseamnă că, până atunci, executivul comunitar ar trebui să prezinte propriile recomandări. 


"Dacă faptul că UE se află în prima linie va avea un efect, atunci acest lucru trebuie să se producă înainte de summit, dar mult înainte", a declarat ministrul danez al Mediului, Dan Jorgensen. 


Țările semnatare ale Acordului de la Paris se reunesc, în noiembrie, la Glasgow, în cadrul Summitului COP26, unde urmează să se angajeze față de ținte mai ambițioase privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. 


Jorgensen a apreciat că este posibilă încheierea negocierilor dacă planul va fi definitivat până în iunie, însă chiar și în aceste condiții, calendarul reprezintă o provocare, întrucât programul Comisiei Europene "nu sugerează o propunere înainte de luna septembrie". 


La 11 decembrie anul trecut, Comisia Europeană a prezentat Pactul ecologic european, o foaie de parcurs menită să asigure durabilitatea economiei europene, prin transformarea provocărilor legate de climă și de mediu în oportunități în toate domeniile de politică și prin garantarea unei tranziții care să fie echitabilă pentru toți și favorabilă incluziunii tuturor. 
Pactul ecologic european stabilește măsuri ce vor transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050, vor dinamiza economia, vor îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții cetățenilor, vor ocroti natura și vor garanta că nimeni nu este lăsat în urmă. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7153 secunde