240 de țigani români, repatriați de la Lyon

449
240 de țigani români, repatriați de la Lyon - tiganiparis-1347542461.jpg
Un nou zbor charter a plecat, ieri, din Lyon spre București pentru a repatria aproximativ 240 de romi, majoritatea de origine română, în cadrul proiectului francez de "repatriere voluntară", transmite site-ul Rue89Lyon.fr.


Potrivit mai multor surse din cadrul asociațiilor de apărare a drepturilor romilor, patru autocare cu aproximativ 60 de locuri fiecare au condus, ieri dimineață, mai multe familii de români și câțiva macedoneni la aeroportul Saint-Exupéry din Lyon. Acest dispozitiv de repatriere voluntară, gestionat de OFII (Oficiul francez de imigrație și integrare), prevede plata a câte 300 de euro de adult și 100 de euro de copil dacă persoana respectivă acceptă să se întoarcă "voluntar" în propria țară.

Asociațiile consideră că aceste "repatrieri voluntare" sunt expulzări din teritoriu care permit "întrunirea cifrelor".

În acest timp, Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, ieri, la RFI, că repatrierile voluntare de romi din Franța nu au adus rezultate mulțumitoare, iar în privința unor posibile repatrieri forțate el subliniază că "există o legislație foarte clară, care trebuie respectată".

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, aflat în România, vorbea miercuri despre "eliminarea taberelor ilegale și reconducerea cetățenilor la frontiere, conducere forțată sau ajutată".

Leonard Orban spune că nu poate defini ce înseamnă conducerea forțată până la granițe. "Nu pot să definesc în momentul de față exact ce înseamnă această conducere forțată până la granițe. E de presupus că e vorba de repatrierea forțată a cetățenilor din comunitatea romă", declară ministrul Afacerilor Europene.

Întrebat în ce condiții se poate face repatrierea forțată a romilor din Franța, Leonard Orban a răspuns: "Există niște prevederi foarte clare. Vorbim de reguli care sunt aplicabile cetățenilor europeni, cetățenilor din UE. Există o legislație foarte clară, care trebuie respectată din punctul acesta de vedere. Să ne reamintim că acum câtva timp a fost o întreagă discuție, aș spune chiar dispută, între autoritățile franceze și Comisia Europeană în ce privește respectarea acestor reglementări comunitare. Comisia Europeană, ca și anterior, va trebui să se pronunțe în ce măsură acțiunile autorităților franceze respectă această legislație sau nu".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 12 Septembrie 2012
Stire din Actual : Ce mare dorință  are François Hollande
Pagina a fost generata in 0.8324 secunde