A murit pianista Mihaela Ursuleasa. Artista avea doar 33 de ani

693
A murit pianista Mihaela Ursuleasa. Artista  avea doar 33 de ani - mihaelaursuleasa-1344003646.jpg

Articole de la același autor

Pianista Mihaela Ursuleasa, în vârstă de 33 de ani, a fost găsită moartă în aparta-mentul său din Viena, a declarat agenta sa Andreea Butucariu. Cauza decesului nu a fost deocamdată făcută publică.

Artista trebuia să susțină două concerte la București cu Orchestra Națională de Tineret care au fost anulate din cauza stării de sănătate.

Vestea morții pianistei s-a răspândit și pe Facebook, anunțul inițial fiind făcut de Paavo Jarvi, un colaborator al artistei.

Născută la Brașov, în 1978, Mihaela Ursu-leasa a studiat opt ani la Conservatorul din Viena pe care l-a absolvit cu Magna cum Laudae.

Fiica unui lăutar de etnie romă, Mihaela Ursuleasa a fost un talent precoce. La vârsta de cinci ani aceasta a început să cânte la pian, descifrând partiturile cu ajutorul tatălui său. La vârsta de 13 ani, artista a primit o bursă de studii la Viena oferită de celebrul dirijor Claudio Abbado după ce aceasta câștigase locul al doilea la un concurs de pian din Senigallia.

În 1999 a câștigat marele premiu la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale "Clara Haskil" în Elveția.

Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda și orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varșovia, Berlin. A avut apariții încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numără maeștri de seamă ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner și Dennis Russel Davies.

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus în ciclul "Pianiști ai anului 2001") sau debutul londonez, în martie 2002, în Seria Internațională de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut în Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitații pentru anul 2006 - recitaluri și concert cu Orchestra Simfonică din Montreal.

Parteneră rafinată în muzica de cameră, Mihaela Ursuleasa a apărut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, îndeosebi alături de violonista Patricia Kopacinskaia.

Stabilită la Viena, Mihaela Ursuleasa era mama unei fetițe, Ștefania. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4642 secunde