Alegeri în Turcia. Recep Erdogan şi Kemal Kiliçdaroglu intră, umăr la umăr, în turul doi

150
Alegeri în Turcia. Recep Erdogan şi Kemal Kiliçdaroglu intră, umăr la umăr, în turul doi - 1-1684140085.jpg

Articole de la același autor

Electoratul din Turcia a votat, duminică, în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, notează agenţia Reuters.

Pentru prima oară în 20 de ani de când este la putere, Recep Tayyip Erdogan va fi obligat să participe la un al doilea tur de scrutin, programat pentru 28 mai, împotriva adversarului său social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu, aflat în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie.

Cu 99,38% din buletinele de vot numărate, la ora 11.00 a dimineţii de luni, 15 mai, Erdogan conducea cu 49,42% din voturi, iar Kilicdaroglu avea 44,95%, potrivit agenției de presă de stat Anadolu. Al treilea competitor, Sinan Ogan, a strâns 5,20% din sufragii şi ar putea fi un jucător politic decisiv în perspectiva turului doi, în funcţie de candidatul pe care îl va susţine.

„Clar, suntem în frunte”, a afirmat Erdogan în faţa unei mulţimi de suporteri adunaţi în miezul nopţii (02:30 ora locală, 23:30 GMT) la Ankara. „Respectăm aceste alegeri şi vom respecta următoarele alegeri. Dacă poporul ne duce în turul doi, respectăm acest lucru”, a mai subliniat Erdogan, al cărui partid va avea cele mai multe mandate în parlament.

La rândul său, Kemal Kiliçdaroglu a promis, luni, victoria taberei sale în turul al doilea al scrutinului.

„Dacă naţiunea noastră cere un al doilea tur, acceptăm cu plăcere. Şi vom câştiga absolut acest al doilea tur”, a declarat candidatul opoziţiei în miezul nopţii, la Ankara, înconjurat de reprezentanţi ai celor şase partide din coaliţia sa.

Preşedintele Recep Tayyip „Erdogan nu a putut obţine rezultatul aşteptat, în pofida tuturor insultelor” proferate la adresa contracandidatului său, a continuat Kiliçdaroglu. „Nevoia de schimbare în societate este mai mare de 50%; trebuie neapărat să câştigăm şi să instaurăm democraţia în această ţară”, a spus el.

XXX

Turcia, care se confruntă deja cu o inflaţie în creştere, va avea parte de două săptămâni de incertitudine care ar putea agita pieţele financiare, analiştii aşteptându-se la fluctuaţii ale monedei locale şi ale pieţei bursiere. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5684 secunde