Ali Chimicul, mâna dreaptă a lui Saddam Hussein, a fost executat ieri

335
Ali Hassan al-Majid, numit și Ali Chimicul, condamnat de patru ori la moarte, în special pentru masacrarea, în 1988, a 5.000 de kurzi, a fost executat ieri prin spânzurare, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului irakian, citat de AFP. Era considerat mâna dreaptă a vărului său, Saddam Hussein.
Supranumit și "măcelarul din Kurdistan", Ali Chimicul începe în mai 1987 o politică implacabilă în această regiune, cu o vastă operațiune de evacuare a populației și animalelor, duse cu forța în apropierea frontierelor iordaniană și saudită, departe de zonele tradițional locuite de kurzi.
Tot el a supervizat ocuparea Kuwaitului, considerată de regim "cea de-a 19-a provincie" a Irakului. Din august până în noiembrie 1990, a fost guvernatorul nemilos al acestei țări invadate de armata irakiană, înainte de a prelua în februarie 1991 funcția de ministru al afacerilor locale.
Fără scrupule, cere executarea în februarie 1996 a propriilor săi nepoți, Hussein Kamel și Saddam Kamel, care s-au întors la Bagdad după ce fugiseră cu un an mai devreme în Iordania și denunțaseră regimul.
Membru al Consiliului de comandament al revoluției (CCR, cea mai înaltă instanță conducătoare a regimului baasist), Ali Chimicul fusese desemnat responsabil de regiunea militară sudică, având misiunea de a contracara ofensiva americano-britanică lansată în 20 martie 2003. A fost singura regiune care a rezistat pentru scurt timp forțelor de coaliție.
A fost capturat în 21 august 2003, după ce a fost căutat mai multe luni. De atunci, a fost deținut într-o închisoare din Bagdad gestionată de americani.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4381 secunde