Seulul și Washingtonul au ridicat nivelul supravegherii militare a Coreei de Nord

Amenințare vitală! Începe războiul?

341
Amenințare vitală! Începe războiul? - coreea-1365603908.jpg

Articole recomandate

Coreea de Sud și Statele Unite au ridicat, ieri, cu o treaptă nivelul supravegherii militare comune, la "amenințare vitală",

în perspectiva unui eventual tir de rachetă din partea Coreei de Nord, scrie agenția sud-coreeană Yonhap. Administrația Obama estimează că testele cu rachetele balistice efectuate de Coreea de Nord ar putea fi lansate în orice moment, a declarat un oficial american, pentru CNN.

Comandamentul integrat al forțelor americane și sud-coreene a ridicat la nivelul 2 această procedură, care se află de-acum la treapta "amenințare vitală", potrivit unui oficial militar care a solicitat protecția anonimatului. În timp de pace, nivelul de supraveghere este 4, iar în timp de război, 1.

Furios din cauza unei noi serii de sancțiuni adoptate de ONU în urma testului nuclear din februarie și manevrelor militare comune în curs între Statele Unite și Coreea de Sud, Phenianul și-a multiplicat, în ultimele săptămâni, declarațiile belicoase.

Phenianul a staționat pe coasta de est două rachete de tip Musudan, cu o rază de acțiune ce atinge în mod teoretic până la 4.000 de kilometri, adică având capacitatea să atingă Coreea de Sud, Japonia sau Insula americană Guam, potrivit Seulului.

Serviciile militare de informații sud-coreene afirmă că nord-coreenii sunt pregătiți să efectueze un tir de rachetă în orice moment. Acesta ar putea fi efectuat în jurul datei de 15 aprilie, marcând aniversarea fondatorului Coreei de Nord staliniste, Kim Il-sung, decedat în 1994.

Japonia, în stare de alertă

Japonia se află "în stare de alertă" pentru a intercepta, în caz că va fi necesar, o rachetă nord-coreeană, a declarat, ieri, ministrul nipon al Apărării.

"Suntem în stare de alertă de când am mobilizat unitățile militare și vom fi pregătiți și vigilenți", a subliniat Itsunori Onodera.

Forțele de autoapărare (numele armatei japoneze) au instalat, marți, rachete de tip Patriot atât în centrul orașului Tokyo, cât și în jurul Capitalei, pentru a face față oricărui tir din partea Coreei de Nord ce ar amenința arhipelagul. Baterii de interceptare au fost staționate totodată pe Insula Okinawa, în sud.

Phenianul, care a mobilizat recent două rachete cu rază medie de acțiune pe coasta de est, a anunțat, vineri, că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice de pe teritoriul nord-coreean începând de la 10 aprilie, sugerând iminența unui tir de rachetă sau a unui test nuclear. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4755 secunde