Președintele Rusiei, Vladimir Putin:

"Un conflict în Peninsula Coreeană, mai dezastruos decât catastrofa de la Cernobîl"

263
Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat, ieri, îngrijorarea cu privire escaladarea tensiunilor din Peninsula Coreeană și a spus că un eventual conflict ar putea fi mai dezastruos decât catastrofa nucleară de la Cernobîl din 1986, relatează Reuters.

"Nu voi face niciun secret din asta: suntem îngrijorați în legătură cu escaladarea situației în Peninsula Coreeană, deoarece suntem vecini", a declarat președintele Vladimir Putin la o conferință de presă comună alături de cancelarul german Angela Merkel, în timpul unui târg industrial la Hanovra, în Germania.

"Și în cazul în care, Doamne ferește, se va întâmpla ceva, Cernobîlul, despre care știm cu toții destule, ar putea părea o poveste pentru copii. Există sau nu o astfel de amenințare? Cred că există. Aș face apel la toată lumea să se calmeze și să înceapă să rezolve problemele adunate acolo timp de mulți ani la masa negocierilor", a spus el.

Putin a salutat de asemenea decizia SUA de la sfârșitul săptămânii de a amâna un programat test cu rachetă, ca parte a eforturilor de a reduse tensiunile din Peninsula Coreeană.

"Mi se pare că SUA au făcut un gest extrem de important, trebuie să mulțumim conducerii SUA pentru acest pas. Sper că va fi observat de partenerii noștri nord-coreeni, că vor fi trase anumite concluzii, toată lumea se va calma și vor începe eforturile comune de aplanare a situației", a mai spus liderul de la Kremlin.

v v v

Coreea de Nord a afirmat, ieri, că își va retrage cei 53.000 de muncitori de la com-plexul industrial intercoreean Kaesong, ultimul simbol al cooperării Phenianului cu rivalul său sud-coreean, și își va suspenda temporar toate activitățile de aici, informează AP.

"Ne vom retrage toți angajații din zonă. Phenianul își va suspenda de asemenea temporar activitățile din complex și examinează dacă va permite în continuare existența acestuia sau închiderea sa", a declarat Kim Yang Gon, un important oficial nord-coreean, într-un comunicat transmis agenției oficiale KCNA.

"Modul în care situația va evolua în următoarele zile va depinde în totalitate de atitudinea autorităților sud-coreene", a mai spus el.

Complexul Kaesong combină forța de muncă ieftină din Coreea de Nord și tehnologia sud-coreeană. Acesta reprezintă ultimul din proiectele intercoreene din perioada ante-rioară de cooperare între nord și sud. Începând de miercurea trecută, Phenianul a interzis accesul la Kaesong a personalului sud-coreean și camioanelor care livrau materiale, pe fondul agravării situației din Peninsula Coreeană. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8401 secunde