Rusia consideră drept explozivă situația din Peninsula Coreea

364
Rusia consideră drept explozivă situația din Peninsula Coreea - coreea-1364990059.jpg
Rusia este preocupată de situația explozivă creată în jurul Coreii de Nord, a declarat, ieri, ministrul adjunct de externe Igor Morgulov, citat de AFP și Interfax.

"Ceea ce se petrece acum preocupă fără îndoială Rusia, pentru că este vorba de o situație explozivă în proximitatea granițelor sale în Extremul Orient", a declarat Igor Morgulov, subliniind că Moscova se teme că "orice mică eroare sau o defecțiune tehnică poate face ca situația din Peninsula Coreea să scape de sub control".

"Nu cred ca una dintre părți să-și asume deliberat scopul de a dezlănțui războiul, dar în atmosfera tensionată actuală este suficientă o eroare elementară umană sau o defecțiune tehnică pentru ca evenimentele să scape de sub control, să ajungă într-un vârf de criză", a declarat diplomatul rus, într-un interviu pentru Interfax.

"Facem apel la toate părțile să se abțină de la declarații și acte care ar putea agrava situația", a făcut apel oficialul de la Moscova.

Liderul Coreii de Nord, Kim Jong-Un, a ordonat, vinerea trecută, pregătirile pentru atacuri cu rachete vizând continentul american și bazele SUA din Oceanul Pacific, în răspuns la zborurile de antrenament ale bombardierelor stealth B-2 americane.

v v v

Coreea de Nord a împiedicat, ieri dimineață, angajații sud-coreeni să pătrundă în interiorul complexului industrial intercoreean Kaesong, un simbol al cooperării între cele două țări, un gest ce reprezintă o nouă escaladare a crizei din Peninsula Coreea. Seulul evocă o "posibilă acțiune militară" pentru protejarea sud-coreenilor aflați la Kaesong.

"Coreea de Nord ne-a anunțat că nu va autoriza plecările de la Kaesong și va interzice accesul către complex", a declarat Kim Hyung-suk, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relațiile între cele două țări.

Phenianul nu a precizat cât timp va rămâne în vigoare suspendarea accesului, a adăugat el.

Zona industrială, situată la aproximativ 10 kilometri de la frontieră, a fost inaugurată în 2004, exprimând o voință simbolică de stabilire a unei cooperări între cele două Corei.

Această întârziere suscită temeri cu privire la faptul că Phenianul va pune în aplicare amenințarea de a închide Kaesong, unde peste 50.000 de nord-coreeni muncesc, în prezent, pentru mici companii sud-coreene, în principal în sectorul manufacturier (haine, încălțăminte, ceasuri, ustensile de bucătărie). 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Aprilie 2013
Stire din Actual : RUSIA, în IMPAS!
Pagina a fost generata in 0.4573 secunde