Anchetatorii au identificat încă o persoană care falsifica actele mașinilor furate din străinătate

909
Anchetatorii au identificat încă o persoană care falsifica actele mașinilor furate din străinătate - autoturismefurate-1312876286.jpg

Articole recomandate

Ofițerii anticorupție și procurorii bucureșteni au identificat încă o persoană care falsifica documentele autoturismelor furate din străinătate și înmatriculate în România cu complicitatea unor funcționari RAR, a trei polițiști și a unui jandarm, informează DGA.

Potrivit Direcției Generale Anticorupție, locuința din București a suspectului a fost percheziționată în cursul dimineții de luni, iar anchetatorii au ridicat probe și înscrisuri care atestă implicarea acestuia în falsificarea documentelor.

"La finalizarea percheziției, persoana în cauză a fost adusă cu mandat de aducere la sediul Serviciului Anticorupție pentru Municipiul București, în vederea audierii, în calitate de învinuit, în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul București, pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale. Suspectul a recunoscut faptele comise, fiind cercetat în stare de libertate", arată DGA, într-un comunicat remis marți Agenției NewsIn.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dispus săptămâna trecută începerea urmăririi penale față de 37 de persoane (dintre care trei angajați RAR, trei agenți de poliție și un jandarm), care sunt cercetate pentru 26 de infracțiuni de înșelăciune, 18 infracțiuni de fals, opt infracțiuni de corupție și abuz în serviciu; șapte infracțiuni de tăinuire și favorizarea infractorului, trei infracțiuni de divulgare a unor informații care nu sunt destinate publicității și o infracțiune de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu permisul de conducere anulat.

Anchetatorii fac cercetări cu privire la introducerea în mod fraudulos pe teritoriul României a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi și Dacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenția de a fi restituite, de către această grupare infracțională.

În ceea ce privește modul de operare, autoturismele erau închiriate din străinătate de la societăți de profil și introduse în țară anterior expirării perioadei de închiriere. Pe teritoriul României actele de proveniență ale mașinilor erau falsificate, în vederea înmatriculării ulterioare. După falsificarea documentelor de proveniență, cu ajutorul unor funcționari din cadrul RAR și de la Serviciul Înmatriculări, autoturismele erau înscrise în circulație, după care erau valorificate prin intermediari.

Totodată, un alt mod de operare consta în identificarea de autoturisme înmatriculate legal pe teritoriul României, similare ca model, marcă și an de fabricație celor de proveniență ilicită, în vederea falsificării ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse în țară în mod nelegal. În acest sens, membrii grupării beneficiau de sprijinul unor polițiști sau alți funcționari care făceau verificări în evidențele oficiale și le comunicau datele privind situația juridică a unor autoturisme.

Cu datele astfel obținute, membrii grupării "fabricau" documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de șasiu a autoturismului, verificare care se face doar în cazul înstrăinării autoturismului sau în ipoteza expirării inspecției tehnice periodice.Scopul grupării era ca, în final, autoturismele să fie vândute unor cumpărători de bună credință în vederea realizării unui profit.

Prejudiciul reținut de anchetatori depășește până la acest moment suma de 200.000 de euro, se mai arată în comunicatul DGA.

Ofițerii DGA și procurorii Parchetului Capitalei au desfășurat, miercuri - 3 august, 44 de percheziții la Serviciul Permise Auto și Înmatriculări din Capitală, precum și în mai multe locații din București, Ilfov, Giurgiu, Constanța și Suceava, pentru punerea în executare a 50 de mandate de aducere. Printre cele 50 de persoane care urmează să fie audiate în acest caz se numără și fostul portar de la Dinamo Cristian Munteanu, care este învinuit pentru tăinuire. De altfel, Cristi Munteanu este cercetat și într-un alt dosar privind furturi de mașini, alături de Andrei Mărgăritescu.

Anchetatorii suspectează că rețeaua de hoți de mașini de lux închiria autovehiculele din Spania și Italia, le aducea în România, apoi, cu ajutorul unor angajați de la Înmatriculări și RAR, le înregistrau în România.

Acțiunea a fost sprijinită de forțele speciale ale Jandarmeriei Române și specialiști din cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă și cu sprijinul tehnic al Serviciului Roman de Informații.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 09 August 2011
Stire din Actual : Interlopul de la Cluj a fost prins
Pagina a fost generata in 1.4322 secunde