Barroso, candidat oficial pentru al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene

390
Barroso, candidat oficial pentru al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene - ab1417ecaf41d8fb741fade9be0b8ab1.jpg
Președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și-a anunțat ieri, oficial, candidatura pentru un al doilea mandat de cinci ani la președinția executivului UE.
Barroso și-a anunțat candidatura într-o conferință de presă comună cu premierul ceh Jan Fischer, a cărui țară deține, în prezent, președinția UE.
"Sunt onorat că președintele Consiliului European m-a întrebat astăzi dacă poate înainta candidatura mea pentru un al doilea mandat. Am fost de acord cu această cerere", a spus Barroso.
Funcția de președinte al Comi-siei Europene este una dintre cele mai importante în structura de putere a Uniunii. Comisia are prerogative importante, propunând proiecte de legi.
În vârstă de 53 de ani, conservatorul Barroso, fost premier al Portugaliei, a făcut anunțul după discuții cu liderii ceh și suedez, Suedia urmând să preia președinția UE în iulie. El era președinte al CE din noiembrie 2004.
Până în prezent, Barroso este singurul candidat oficial la această funcție și va încerca să obțină sprijinul liderilor UE la summit-ul de la Bruxelles de săptămâna viitoare. Campania sa pentru un al doilea mandat beneficiază de pe urma rezultatelor solide ale dreptei la alegerile pentru Parlamentul European.
Printre primele state care și-au manifestat susținerea față de Barroso a fost Germania. Cancelarul Angela Merkel a declarat că Germania va susține realegerea lui Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene, relatează AFP.
"Am spus deja că îl susținem, în orice caz eu îl susțin, și acum așteptăm discuțiile cu celelalte state membre", a spus ea.
"Am convenit să facem acest lucru în contact strâns cu celelalte state membre și să reflectăm împreună cu ele", a adăugat Merkel.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4191 secunde