Belgia are un nou rege

73
Belgia are un nou rege - rege-1374394511.jpg

Articole recomandate

Belgia înregistrează duminică o zi istorică, cu ocazia întronizării regelui Philippe, al șaptelea suveran din istoria țării, într-o perioadă de îndoieli și dificultăți pentru belgieni, relatează AFP.

La 12h00 (10h00 GMT), Philippe, 53 de ani, va depune jurământul în fața camerelor reunite, succedându-i tatălui său, Albert al II-lea, 79 de ani, care va semna actul oficial de abdicare cu o oră jumătate înainte la Palatul regal din Bruxelles. Suveranul va sta pe tron, dar nu va avea nici sceptru, nici coroană, atribute regale inexistente în Belgia. În primul rând vor lua loc soția sa, Mathilde, și cei patru copii, printre care Elisabeth, care devine, la cei 12 ani ai săi, prințesă moștenitoare.

Noul rege, care i-ar fi putut urma unchiului său, regele Baudoin, la moartea bruscă a acestuia în 1993, nu a fost considerat atunci suficient de pregătit pentru a-și asuma funcția. Și după 20 de ani persistă unele îndoieli, după ce Philippe a făcut unele afirmații nepotrivite și pare a nu fi în largul lui în public. Va putea conta însă pe sprijinul activ al Mathildei, populară și competentă, atuul monarhiei de la căsătoria celor doi din 1999. La 40 de ani, ea va fi prima regină de origine belgiană din istoria țării.

Monarhia este prezentată ca unul din ultimele simboluri de unitate a țării. Apărată în sudul francofon al Belgiei, ea este pusă la îndoială în nordul neerlandofon, îndeosebi de N-VA, republicani din principiu și, cel mult, susținători ai unei monarhii pur protocolare. 

Întronizarea lui Philippe va avea loc în cadrul unei ceremonii extrem de sobre, iar programul alcătuit pentru sărbătorirea zilei naționale de 21 iulie a fost modificat în foarte mică măsură. Duminică, după depunerea jurământului, noua pereche regală va apărea la balconul palatului și va asista la tradiționala paradă militară, urmând apoi să facă o baie de mulțime. La Bruxelles sunt așteptate cu această ocazie sute de mii de persoane.

În ajunul marii zile, cu excepția 'balului național' la care au participat regele și fiul său cu soțiile, capitala belgiană nu fremăta în mod deosebit, atmosfera fiind departe de valul portocaliu care a inundat Olanda la sfârșitul lunii aprilie, la întronizarea noului rege Willem-Alexander. 

La ceremonie nu au fost invitați nici regi, nici lideri politici mondiali. Singura personalitate prezentă va fi președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Belgia, una din cele șase țări fondatoare ale Uniunii Europene și care găzduiește principalele sale instituții, continuă să fie foarte atașată construcției europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 03 Iulie 2013
Stire din Actual : Regele Belgiei ABDICĂ!
Pagina a fost generata in 0.9895 secunde